Stiri locale

Vasile Astarastoae, fostul rector al UMF Iasi, condamnat la inchisoare de magistrati

Vasile Astarastoae, fostul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Iasi, a fost condamnat la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare. Actualul rector de la UMF Iasi, prof. Dragos Pieptu, a fost audiat si el in acest dosar, acuzatia de baza fiind aceea de conflict de interese. „Ca reprezentant al IML, inculpatul a încheiat contracte de munca si de prestari servicii cu sine însusi ca persoana fizica, semnand si la rubrica angajator, si la angajat”, au sintetizat anchetatorii acuzatiile aduse fostului rector.

Magistratii de la Judecatoria Iasi au decis, joi, condamnarea fostului rector de la Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa la o pedeapsa de un an si jumatate de inchisoare. Judecatorii au considerat ca faptele comise de Vasile Astarastoae nu sunt atat de grave, incat sa stea in spatele gratiilor si au dispus suspendarea pedepsei. In schimb, judecatorii au stabilit un termen de incercare de trei ani si jumatate pentru Vasile Astarastoae. In tot acest timp, acesta nu trebuie sa mai comita alte fapte, pentru ca, in caz contrar, ar putea sa-i fie revocata suspendarea. Prin aceeasi decizie, fostul rector a fost obligat sa plateasca cheltuieli de judecata in valoare de 800 lei.

Riscurile ca Vasile Astarastoae sa ajunga in spatele gratiilor in urmatoarea perioada sunt foarte mari, avand in vedere ca mai are un dosar penal pe numele sau pe rolul Tribunalului Suceava. In acel dosar este acuzat de fapte mult mai grave, de coruptie, pentru care ar putea primi pedepse mult mai mari. Trebuie mentionat ca decizia de ieri luata la Judecatoria Iasi nu este definitiva, putand fi contestata la Curtea de Apel Iasi.

Vasile Astarastoae a ajuns in aceasta situatie dupa ce a fost manager de proiect in cadrul unui proiect desfasurat prin intermediul Programului Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (PSDRU) la Institutul de Medicina Legala Iasi (IML). Pe baza acestui proiect a ajuns inculpat in acest dosar.

In fata judecatorilor, Astarastoae a dat multe explicatii tehnice despre modul in care s-a derulat proiectul pentru a arata ca nu este vinovat cu nimic. In calitate de director la IML, acesta a dezvoltat proiectul „Standarde europene pentru programe postdoctorale competitive de formare in domeniul managementului cercetarii avansate si expertizei psihiatrice medico-legale”.

Acest proiect a fost implementat in perioada 1.04.2010-1.04.2013. Valoarea eligibila a proiectului era de 8.787.232 de lei, iar din „echipa proiectului” au facut parte printre altii Daniela Astarastoae si profesorul Dragos Pieptu.

In cadrul acestui proiect, Institutul de Medicina Legala Iasi, condus de Vasile Astarastoae, a incheiat cu dr. Vasile Astarastoae contractul de prestari servicii nr. 1/1.04.2010. In baza acestui contract, incheiat pentru o perioada de o luna, Astarastoae a fost platit cu 180 de lei pe ora. In plus, tot in cadrul acestui proiect intre IML Iasi si Vasile Astarastoae, s-a incheiat contractul individual de munca nr. 2/1.05.2010 pe o perioada de 12 luni, incepand cu data de 1.04.2010.

In baza acestui contract, Astarastoae a incasat o leafa de 9.087 de lei pe luna. „Ca reprezentant al IML, inculpatul a încheiat contracte de munca si de prestari servicii cu sine însusi ca persoana fizica, semnând si la rubrica angajator, si la angajat”, au precizat procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi. Proiectul era finantat in proportie de 83 la suta din bani europeni si 15 la suta din fondurile Ministerului Muncii. In acelasi proiect a angajat-o si pe fiica sa, Daniela Astarastoae. Inainte de finalizarea acestui dosar, Vasile Astarastoae si-a dat demisia din functia de sef al UMF Iasi. A ramas in continuare seful Colegiului Medicilor din Romania.

Related posts

Accident langa Baile Herculane cu un autocar care circula pe ruta Timisoara – Drobeta Turnu Severin

Lucy Ionesco

Accident grav in Neamt, la Costisa. O maicuta a murit, o alta se zbate intre viata si moarte

Lucy Ionesco

Tarom suspenda mai multe zboruri externe din Iasi, raman in vigoare cursele catre Luton si Tel Aviv

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult