-0.5 C
România
28 ianuarie 2023
Adrian Vasilescu, BNR
Breaking News

Vasilescu, BNR: Cresterea accizelor la benzina si motorina va duce la scumpirea tuturor preturilor la sfarsit de an

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat ca o crestere a accizelor la benzina si motorina va duce la scumpirea tuturor preturilor la sfarsitul anului, situatie care ar putea afecta tinta de inflatie. Intr-o interventie la RFi, Vasilescu a explicat ca scumpirea benzinei si motorinei se va reflecta in intregul lant comercial, adica in preturile marfurilor.

Amintim ca Ministerul de Finante intentioneaza sa modifice Codul Fiscal si sa majoreze accizele carburanţilor de la 1 septembrie 2017. Potrivit calculelor bazate pe documentul de la Finante, un litru de benzina fara plumb s-ar scumpi cu circa 45 de bani.

Consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu explică faptul că “nu va fi vorba numai de cât scoate omul din buzunar ca să plătească benzina, cel care este proprietar de automobil, ci va fi o influenţă în lanţ, pentru că de la preţul motorinei se duce la preţul grâului care este secerat şi lucrat cu maşini agricole, la transportul mărfurilor, pentru că preţul motorinei sau preţul benzinei va influenţa transportul tuturor mărfurilor”.

De interes: Siegfried Muresan: Fiti atenti cat costa benzina la pompa! Se va scumpi zilnic pana pe 31 august, nu de la 1 septembrie – cand creste acciza

Benzina si motorina se scumpesc de la 1 septembrie 2017. Majorarea accizei, operata de Guvern prin modificarea Codului Fiscal

Medicii vor fi scutiti de impozitul pe venit de 16% in sistemul public si privat. Masura se aplica si in cazul medicilor care au propriile cabinete

“În raportul asupra inflaţiei, Banca Naţională a intervenit în prognoza pentru sfârşitul anului, ridicând-o cu 0,1 procente. Practic, s-a dus prognoza către 1,9%. Aş vrea să subliniez că această creştere a preţurilor posibilă la sfârşitul anului cu 1,9% ar fi o aliniere a României la ceea ce am putea să numim o inflaţie ideală, pentru că asta este şi norma în UE, aşa ne dorim noi, să avem o inflaţie în jur de 2%. Dacă însă această măsură va fi implementată şi vor creşte accizele la carburanţi, sigur că inflaţia va fi afectată şi s-ar putea să vedem o creştere peste 2%. Dacă va fi aşa sau nu va fi aşa vom discuta la toamnă”, spune Adrian Vasilescu.

Mugur Isarescu: Riscul vine din politica fiscala si din preturile administrate

Banca Naţională a României a revizuit în sus prognozele de inflaţie pentru următoarea perioadă, cea pentru decembrie 2017 fiind de 1,9% (+0,1 puncte procentuale faţă de prognoza anetrioară), iar pentru decembrie 2018 – de 3,2% (+0,1 pp), a declarat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Pentru iunie 2019, prognoza de inflaţie a BNR este 3,5% „la taxe constante”, în sensul că ar putea fi atinsă această valoare dacă fiscalitatea nu va influenţa preţurile.

„Din ce în ce mai puţine preţuri scad şi, în acelaşi timp, din ce în ce mai multe preţuri cresc, arată indicele de difuziune”, a spus Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra Inflaţiei.

„Presiuni în sus asupra inflaţiei vin atât din politica fiscală, cât şi din preţurile administrate, în special la energie”. De asemenea, „presiuni şi de pe piaţa forţei de muncă, dar şi din importuri, unde preţurile nu mai scad. Costurile cu manopera, dar şi cele cu materia primă, merg în sus”, a arătat guvernatorul.

Întrebat cum comentează intenţia Ministerului Finanţelor de a reintroduce supraacciza la carburanţi, guvernatorul BNR a spus că „ne va afecta, va împinge inflaţia în sus”. „N-am introdus-o în calculul prognozei, pentru că deocamdată este doar o discuţie. Riscul, aţi văzut, vine din politica fiscală şi din preţurile administrate”.

 

Related posts

Marea Britanie a inceput vaccinarea in masa impotriva coronavirusului. Prima persoana vaccinata, o bunica de 90 de ani

Ioana Badulescu

Iohannis este „aproape hotarat” sa convoace un referendum odata cu alegerile europarlamentare din 26 mai

Lucy Ionesco

Autostrada Sibiu – Pitesti prinde contur. A fost atribuita executia sectiunii 4, Tigveni – Curtea de Arges

Teodora Badescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult