Venezuela are probleme mari. A intrat oficial in hiperinflatie, dupa ce preturile au crescut cu 57% intr-o luna
Externe

Venezuela are probleme mari. A intrat oficial in hiperinflatie, dupa ce preturile au crescut cu 57% intr-o luna

Venezuela se confrunta cu o situatie dramatica. Tara a intrat oficial in hiperinflatie, dupa ce preturile au crescut cu 57% intr-o luna, in luna anterioara inregistrandu-se o rata de 45%. Frank Muci, un cercetator american specializat in politici publice si dezvoltare, atrage atentia in publicatia Caracas Chronicles asupra situatiei grave din Venezuela.

Hiperinflatia apare atunci cand preturile inregistreaza o crestere mai mare de 50% de la o luna la alta. Venezuela a depasit acest prag in luna noiembrie.

Scumpirile accelerate impulsionate de o politica monetara iresponsabila au dus populatia acestei tari bogate in petrol intr-o situatie grava.

In noiembrie, Guvernul a luat o decizie socanta si a dublat baza monetara, adica a obligat banca centrala sa tipareasca noi bani, care au fost folositi pentru a finanta bonusuruile de final de an acordate bugetarilor, alegerilor recente si deficitul fiscal. Drept urmare, inflatia anuala a ajuns la un record absolut pentru Venezuela.

Fata de noiembrie 2016, produsele si serviciile au fost mai scumpe cu 1.700% in aceeasi luna din 2017.

„Inflatia galopanta si criza economica afecteaza grav populatia Venezuelei. Familiile – fie ele sarace sau bogate – renunta la mancare pentru ca e mult prea scumpa, in special alimente bogate in proteine, ceea ce a determinat o scadere acuta in greutate pentru o treime din popor.

Stiri pe aceeasi tema

Grecia va impune un lockdown partial de doua saptamani si suspendarea zborurilor catre si dinspre Salonic

Cristiana Petrariu Bota

Roxana Bugheanu, o romanca in varsta de 38 de ani, candideaza la functia de primar in Italia

Cristiana Petrariu Bota

Spania ar putea ajunge in situatia Greciei

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult