ANAF: Taxele si impozitele pot fi platite si cu cardul bancar la ghisee
Breaking News Economie

Veniturile romanilor din strainatate, vizate de ANAF. Ce spune Ministerul de Finante

Fiscul din Romania isi indreapta atentia catre veniturile romanilor din strainatate. Desi tara noastra se confrunta cu o evaziune fiscala estimata la cel putin 16% din PIB, Fiscul nu se ocupa de rezolvarea acestei probleme, ci de taxarea romanilor din strainatate. 

Astfel, romanii din diaspora vor fi nevoiti sa dea socoteala ANAF-ului daca au sau nu datorii la statul roman. Ambasadele si consulatele Romaniei din strainatate vor trebui sa ii identifice pe toti cetatenii stabiliti in strainatate, pentru ca Fiscul sa-i poata pune la plata. Mai exact, romanii din strainatate vor fi inregistrati in Spatiul Privat Virtual, portal prin care ANAF le va urmari rezidenta fiscala si le va comunica daca au taxe de platit in tara.

Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de ordin in care sustine ca este „necesara identificarea in strainatate, la misiunile diplomatice/oficiile consulare ale Romaniei, a persoanelor fizice in scopul inregistrarii acestora ca utilizatori ai serviciului «Spatiul privat virtual» (SPV)”.

Spatiul Privat Virtual este portalul prin care ANAF le va urmari rezidenta fiscala si le va comunica daca au taxe de platit in tara. Aceasta, desi cine sta mai mult de sase luni intr-o tara si obtine venituri acolo are rezidenta fiscala in acea tara.

Ministrul Finantelor Eugen Teodorovici nuanteza proiectul si spune ca nu e vorba de obligativitate, ci de o alegere pe care o pot face romanii din afara granitelor. Daca ar avea de ales, poate unii ar plati taxe in Romania unde, cu toate contributiile, totusi impozitul pe venit este la doar 10%. Taxarea in tarile de in care muncesc acestia este mult mai sus. Dar nu au de ales, pentru ca Fiscul de acolo isi face treaba si se ocupa de ce are in curte in primul rand.

„Ideea e de a simplifica si debirocratiza inca o zona a ANAF si de a imbunatati relatia statului pe zona de fiscalitate cu romanii care traiesc in afara tarii. E o propunere de a folosi acest sistem, de a se inrola daca doresc. Prin ambasade si consulate, primesc parole pentru a intra in sistem, pentru a nu mai veni in tara. E o simplificare radicala. E un mijloc de comunicare intre stat si contribuabil”, a spus Eugen Teodorovici. 

Ministerul de Finante arata intr-un comunicat ca „propozitia ‘identificarea contribuabililor la misiunile diplomatice/oficiile consulare ale Romaniei’ se refera la indeplinirea procedurii de confirmare a identitatii contribuabililor, care solicita inregistrarea ca utilizatori ai serviciului ‘Spatiul privat virtual’ la sediul misiunilor diplomatice/oficiilor consulare ale Romaniei”.

Potrivit ministerului, „scopul acestei prevederi este de a veni in intampinarea persoanelor fizice care au cetatenia romana si doresc sa se inroleze voluntar in SPV, dar domiciliaza, au resedinta sau lucreaza in strainatate”.

 

Stiri pe aceeasi tema

REZULTATE PREZIDENTIALE 2019, EXIT-POLL. Iohannis 38,7%, Dancila 22%, Barna 16,1%

Cristiana Petrariu Bota

Iohannis, in Parlamentul European: Europa cu doua viteze nu e o solutie, este nevoie de o Europa care nu lasa niciun cetatean in urma. Mesajul lui Juncker pentru Romania

Ioana Badulescu

Filmul „La Gomera”, în regia lui Corneliu Porumboiu, a fost prezentat în premieră mondială la festivalul de Film de la Cannes

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult