8.8 C
Cornel Pieptea
Comunicate

Viceprimarul Cornel Pieptea cere fuziunea ELCEN-RADET – Comunicat de presa PMB

Viceprimarul Cornel Pieptea a trimis o scrisoare primarului general Sorin Oprescu si premierului Victor Ponta prin cere fuziunea ELCEN-RADET, amintindu-le ca in urma cu aproximativ doi ani isi luau angajamentul in fata locuitorilor Capitalei sa le ofere un serviciu de alimentare cu apa calda si caldura la standarde europene. Angajamentul a fost facut in momentul in care Guvernul a adoptat Memorandumul privind fuziunea ELCEN-RADET, puncteaza Cornel Pieptea, care atrage atentia asupra situatiei critice in care se afla RADET, care i-ar putea lsa pe bucuresteni fara caldura la iarna.

Va prezentam mai jos scrisoarea lui Cornel Pieptea catre premierul Romaniei si primarul general al Capitalei.

În atenția: Prim-ministrului Victor Ponta

Primarului General Sorin Oprescu

În urmă cu doi ani vă angajați în fața bucureștenilor să le oferiți un serviciu de alimentare cu apă caldă și căldură la standarde europene. Angajamentul a fost făcut în momentul în care Guvernul a adoptat Memorandumul privind fuziunea ELCEN-RADET, fuziune care ar fi trebuit să-i apropie pe bucureșteni de paradisul consumatorilor, unde te poți bucura de apă caldă și căldură la discreție, fără să scoți un leu din buzunar.

La doi ani de la acest moment festivist, organizat de dumneavoastră, realitatea este că bucureștenii abia reușesc să plătească facturile la încălzire, RADET este în faliment, guvernul a ,,uitat,, să mai dea avizul pentru fuziunea ELCEN — RADET, iar despre promisiunea făcută bucureștenilor nu mai vorbește aproape nimeni.

Tocmai de aceea doresc să vă reamintesc promisiunile făcute și neonorate cât și situația critică în care se află RADET, situație care-i poate lăsa pe bucureșteni fără căldură la iarnă.

Practic, RADET-ul este în colaps. Când spun colaps mă gândesc atât la lipsa de finanțare, la starea de degradare a rețelei cât și la imposibilitatea de a întreține sistemul de termoficare.

Din punct de vedere financiar, RADET-ul este subfinanțat, iar datoriile către furnizori este de 325% din cifra de afaceri, fiind îndeplinite condițiile pentru declanșarea stării de insolvență. În acest moment, pe toate conturile RADET poprirea este de 100%, iar din lipsă de bani nu s-au plătiti nici contribuțiile angajatorului pe anul 2015.

Din punct de vedere tehnic, vă pot spune că rețeaua nu va rezista și în iarna următoare!

Conform datelor oficiale, 80% din rețea este încadrată la categoria ,,risc maxim,, fiind alcătuită din tronsoane mai vechi de 20 de ani și cu multiple intervenții de întreținere în ultimii ani.

Prin urmare, gestionarea sistemului de alimentare cu energie electrică în sistem centralizat, în condițiile actuale, va lăsa cu siguranță bucureștenii fără încălzire la iarnă. O astfel de evoluție va duce la probleme sociale deosebite atât pentru bucureșteni cât și pentru cei 3500 de angajați ai RADET, ale căror locuri de muncă vor fi sub spectrul incertitudinii.

Sistemul de termoficare în ansamblu stă să se prăbușească și se pare că dumneavoastră nu înțelegeți cât de gravă este situația.

Chiar și în aceste condiții extrem de dificile mai există soluții și vă cer să vă asumați responsabilitatea funcțiilor pe care le dețineți și promisiunilor pe care le-ați făcut.

Memorandumul de fuziune ELCEN-RADET este un proiect bun, dar mult prea mult întârziat atât de către Guvern cât și de către Primăria Capitalei.

La momentul adoptării Memorandumului, în martie 2013, instituțiile pe care le conduceți s-au angajat să respecte următoarele etape:

1. În termen de 150 de zile trebuia realizată divizarea ELCEN;

2. În termen de 240 de zile, RADET trebuia să devină societate comercială în paralel cu trecerea acțiunilor ELCEN în proprietatea municipiului București;

3. În termen de 360 de zile, cele două entități trebuia să fuzioneze;

4. În termen de 420 de zile, trebuia realizată integrarea CET-urilor și trecerea lor din domeniul privat în cel public;

5. În termen de 600 de zile trebuia selectat operatorul noii entități.

Domnilor, vă reamintesc că au trecut peste 700 de zile și doar prima etapă a Memorandumului a fost realizată. În consecință, vă solicit să vă onorați obligațiile asumate față de bucureșteni și să realizați fuziunea ELCEN-RADET.

În caz contrar veți fi direct responsabili pentru lipsa de căldură din casele bucureștenilor în iarna viitoare.

Cu îngrijorare,

Viceprimar, Cornel PIEPTEA

Presedintele Lions Clubs International, Naresh Aggarwal, se intalneste cu liderii Districtului Lions 124 Romania

Ioana Badulescu