EUGEN TEODOROVICI
Politica

Victor Ponta l-a propus pe Eugen Teodorovici ca ministru al Finantelor si pe Marius Nica ca ministru al Fondurilor Europene

Portofoliul Finantelor va fi preluat de actualul ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, iar Marius Nica, secretarul general al Ministerului Muncii, va fi noul ministru al Fondurilor Europene.

Propunerile au fost inaintate Presedintelui Klaus Iohannis de catre premierul Victor Ponta, vineri, la Guvern, care le-a si acceptat.

Luni, 30 martie 2015, la ora 10.00, cei doi ministri vor depune juramantul la Palatul Cotroceni.

Noul ministru al Finantelor, Eugen Orlando Teodorovici, s-a nascut pe 12 august 1971. El este absolvent al Academiei de Studii Economice și are un doctorat in managementul fondurilor europene. Ca functii, Eugen Teodorovici a fost director in Directia de Coordonare a Programelor ISPA şi SAPARD din Ministerul Integrarii Europene, apoi a activat in Ministerul Afacerilor Externe, la Departamentul pentru Afaceri Europene. A lucrat apoi la Ministerul Finantelor Publice si a fost director general la Autoritatea de Management pentru Fondul de Coeziune. Intre 2005 si 2007 a fost director general al Autoritatii de Management pentru Infrastructura din ministerul Economiei si Finantelor, iar in perioada 2007-2009, Teodorovici a fost secretar de stat la MEF. A urmat functia de consilier de stat al premierului Victor Ponta, dupa ce, anterior, a fost director la Autoritatea de Audit a Curtii de Conturi a Romaniei. In decembrie 2012, Eugen Teodorovici a fost ales senator PSD de Buzau, iar in aceeasi luna a fost numit de premierul Victor Ponta ministru al Fondurilor Europene.

Eugen Orlando Teodorovici este membru in Consiliul de Administratie al CEC si reprezentantul Romaniei in Consiliul Director al Bancii Europene de Investitii. Teodorovici a fost si membru al PNL, partid din partea caruia a candidat la alegerile din 2008 pentru un post de senator de Vrancea, dar a pierdut. Este casatorit si are doi copii.

Potrivit ultimei sale declaratii de avere, din iunie 2014, Teodorovici are patru terenuri intravilan – doua in Sectorul 1 al Capitalei, unul in Sectorul cinci si unul la Otopeni. De asemenea, el are trei case in Bucuresti, cu suprafete de 220, 440 si 70 de metri patrati, cumparate in anii 2001, 2007 si 2008, doua dintre ele fiind achizitionate prin credit. Totodata, Teodorovici are si un apartament de 64 de metri patrati in Bucuresti, mostenit in anul 1994 si un autoturism Dacia 1310, fabricat in 1996 si cumparat in 1998. Financiar, Teodorovici are peste 28.000 de lei in fonduri de investitii la ING Asigurari de viata, 6.000 de actiuni la Eximbank, in valoare de 60.000 de lei si 20% din partile sociale de la SC Smart & Fun SRL.

Noul ministru al Fondurilor Europene, Marius Nica, s-a nascut pe 27 noiembrie 1980 si a absolvit Academia Nationala de Informatii, a lucrat in MApN si a fost consilier al europarlamentarului Rovana Plumb, pe care a urmat-o, in calitate de secretar general, la Ministerul Mediului si la Ministerul Muncii. A fost si presedinte al CA al Loteriei.

Născut în 27 noiembrie 1980 în localitatea braşoveană Sânpetru, Marius Nica a absolvit, în 2003, Academia Naţionala de Informatii din Bucuresti, secţia Facultatea de Informaţii. Ulterior, Nica a obţinut o diplomă de master la SNSPA Bucureşti, Departamentul de Relatii Internaţionale si Integrare Europeană (2003-2005) şi a urmat un MBA la ASE, Facultatea de Administrare a Afacerilor în Limba Germană (2007-2009).

După terminarea facultatii, Marius Nica a lucrat, timp de cinci ani, ca ofiter la Ministerul Apărării Naţionale. Potrivit CV-ului sau, Nica s-a ocupat la MApN de prelucrare, analiză şi sinteză informaţii, a fost manager recrutare personal şi a fost responsabil cu managementul de risc (incidente de securitate).

In perioada februarie 2008 – mai 2011, Marius Nica a fost consilier la cabinetul europarlamentarului PSD Rovana Plumb. Timp de un an (mai 2011 – mai 2012), a fost administrator al societăţii SC Holding Group Trading International S.R.L.

Intre mai 2012 şi ianuarie 2013, Nica a fost director de cabinet al Ministrului Mediului şi Pădurilor şi apoi secretar general la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice. Odata cu numirea Rovanei Plumb la Ministerul Muncii, in martie 2014, Marius Nica a devenit secretar general la acest minister.

Marius Nica a fost si presedinte al Consiliului de Administratie al Loteriei Romane, calitate pe care o menționează in ultima sa declarație de avere din aprilie 2014, precizand ca in anul fiscal anterior a incasat, in aceasta calitate, suma de 3.595 de lei.

In declaratia sa de avere, postată pe site-ul Ministerului Muncii şi datată 4 aprilie 2014, Nica menționează, de asemenea, un teren intravilan in suprafata de 400 de metri patrati şi două case – ambele cumparate in 2011 – in localitatea natala, precum si un apartament în Bucuresti, dobandit in 2010.

Stiri pe aceeasi tema

Elena Udrea poate fi retinuta, dar nu poate fi arestata

Cristiana Petrariu Bota

Decrete semnate de presedintele Klaus Iohannis vineri, 7 aprilie

Ioana Badulescu

Nelu Tataru a fost propus pentru functia de ministru al Sanatatii, dupa demisia lui Victor Costache

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult