Politica

VICTOR PONTA: TRAIAN BASESCU trebuie sa demisioneze

Premierul Victor Pontasolicita in mod publi demisia presedintelui Traian Basescu in urma scandalului izbucnit prin prezentarea unor materiale video in care Mircea Basescu, fratele primului om in Stat, recunoaste ca a primit bani de la familia lui Bercea Mondial, in scopul de a influenta o decizie judecatoreasca.

In opinia lui Ponta, o demisie a luiTraian Basescu ar apara ideea independentei justitiei atat in cazul fratelui sau cat si a interlopului Bercea Mondial.

De asemenea, premierul nu exclude initierea unei noi operatiuni de suspendare a presedintelui insa doar in cazul in care se dovedeste implicarea acestuia in ostructurarea independentei justitiei.

„Este momentul in care insusi resedintele trebuie sa sprijine prestigiul si independenta justitiei si sa renunte la functia din care orice roman poate sa creada ca, intr-un fel sau altul, influenteaza aflarea adevarului si sanctionarea celor vinovati. Independenta si prestigiul justitiei trebuie sa fie aparate de presedintele tarii chiar si prin acest sacrificiu personal, si anume de a spune OK, renunt la functia mea ca sa nu spuna cineva ca de aia nu e anchetat fratele meu intr-o situatie in care oameni care au facut mult mai putin decat Mircea Basescu sunt acum in fata legii”, a spus Ponta.

Intrebat daca este luata in calcul suspendarea lui Basescu in cazul in care acesta nu va demisiona, Ponta a raspuns: „Daca presedintele a facut ceva, sigur ca luam in calcul o suspendare. Eu, din ce am vazut, nu a facut el ceva”.

”Cred ca presedintele Romaniei si nu doar al Romaniei, ci orice presedinte dintr-o tara europeana, in fata unei asemenea situatii, tocmai pentru a nu arunca o umbra de indoiala asupra activitatii Justitei, ar trebui sa demisioneze imediat”, a spus Ponta.

Intr-un comunicat de presa, Mircea Basescu arata ca presedintele Traian Basescu nu are nicio legatura cu cazul presupusului santaj, iar atragerea sa in acest „scandal mediatic nu are niciun suport real”.

„In primul rand semnalez faptul ca atragerea Institutiei Prezidentiale si a presedintelui Romaniei in acest scandal mediatic nu are niciun suport real. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, nu are niciun fel de legatura cu relatia mea cu membrii familiei Anghel. Mentionarea numelui lui Traian Basescu in dialogul purtat cu membrii familiei Anghel nu s-a facut in sensul concluzionat in cuprinsul emisiunii de televiziune. Am mentionat ca presedintele stie de cazul lui Anghel Sandu in conditiile in care dosarul acestuia era foarte mediatizat la acel moment, situatia sa fiind de notorietate. Este regretabil ca se incearca denigrarea Institutiei Prezidentiale in conditiile in care presedintele Romaniei, prin activitatea sa din ultimii ani, a incercat si a reusit sa faca Justitia sa poata functiona in Romania”, spune Mircea Basescu in documentul citat.

El mai spune ca pe parcursul cercetarii acestui dosar nu va beveficia de avantajul de a fi fratele lui Traian Basescu.

„Cu privire la presupusele fapte de coruptie de care sunt acuzat, Justitia isi va spune cuvantul, fara a beneficia de avantajul de a fi fratele presedintelui Romaniei”, precizeaza Mircea Basescu.

Mircea Basescu sustine ca imaginile video difuzate de postul Antena 3 sunt scoase din context, iar inregistrarile ar sprijini starea de fapte prezentata de el in plangerea penala pentru santaj.

„In al doilea rand vreau sa precizez ca toate imaginile video difuzate de postul Antena 3 vin si sustin starea de fapt prezentata chiar de mine in cuprinsul plangerii penale pentru santaj si in cuprinsul declaratiei pe care am dat-o in fata procurorului DNA. Sumele de bani respective sunt mentionate in referire la momentul restituirii acestora de catre Marian Capatana membrilor familiei Anghel, care a avut loc in prezenta mea, in biroul meu din Portul Constanta. Nu pot sa nu observ ca secventele difuzate sunt scoase din context si puse in asemenea ordine in scopul de a da impresia ca exista o legatura de cauzalitate intre discutiile care privesc banii si discutiile referitoare la dosarul lui Anghel Sandu. Fac precizarea ca aceste imagini trebuie analizate in integralitate si coroborate cu toate celelalte probe aflate in dosarul de santaj. Astfel, din interceptarea realizata de procurorii si ofiterii DGA a discutiilor purtate intre mine, membrii familiei Anghel si Marian Capatana rezulta fara echivoc natura relatiilor dintre parti.

Certitudinea este ca Marian Capatana a imprumutat o suma de bani de la familia Anghel pe care umeaza sa o restituie si cel mai important este ca eu nu am solicitat si nici nu a primit nicio suma de bani”, sustine Mircea Basescu in comunicatul de presa.

El spune ca a solicitat DNA Constanta comunicarea plangerii penale depuse de Florin Anghel si a probelor ce insotesc aceasta plangere.

„Dupa ce vom primii aceste inregistrari in integralitatea lor vom putea face alte precizari cu privire la temeinicia lor”, se arata in incheierea comunicatului.

Articole asemănătoare

Liviu Dragnea a mers la DNA, mai multi membri social-democrati au venit sa-l sustina

Lucy Ionesco

Klaus Iohannis se intalneste in a doua jumatate a lunii iunie cu Angela Merkel si Emmanuel Macron

Delia Ion

Lucian Isar, sotul liberalei Alina Gorghiu, ar fi ofiterul acoperit la care a facut referire Victor Ponta

Lucy Ionesco