11.4 C
România
28 octombrie 2021
Kovesi DNA
Breaking News

Viitorul lui Kovesi la DNA este incert. Ministrul Justitiei: Este prematur sa vorbim despre prelungirea mandatului

Viitorul lui Laurei Codruta Kovesi la sefia DNA este incert. Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat miercuri, la Digi 24, ca este prematur sa vorbim despre prelungirea sau nu a mandatului Laurei Codruta Kovesi la DNA, dar a tinut sa puncteze ca aceasta este cel mai bun procuror sef al DNA de cand functioneaza aceasta institutie.

Ministrul Raluca Pruna a tinut sa sublinieze ca anul 2016 va fi unul complicat” si a vorbit despre procedura de nominalizare a sefilor de parchete, despre mandatul Codrutei Kovesi la sefia DNA, adaugand ca nu doreste ca in mandatul sau sa modifice prin ordonanta de urgenta pachetul de legi privind justitia.

„Am vorbit despre modificarea pachetului adoptat in 2004 privind justitia, acum la11 ani de la adoptarea acestui pachet, CSM spune ca a facut propuneri pentru imbunatatire. Vorbim de legi organice, nu se pot modifica prin ordonanta de urgenta, nu sub mandatul meu.

M-am intalnit cu asociatii de magistrati care au spus ca in anumite puncte nu se regasesc in acest proiect. Dincolo de acest lucru, trebuie spus ca orice proiect de modificare a unei legi organice trebuie supus unei consultari publice”, a spus Raluca Pruna.

Ce spune Kovesi despre intentia de a candida pentru un nou mandat la sefia DNA

Antena 3 si Mihai Gadea au pierdut procesul cu Kovesi si vor trebui sa-i plateasca daune

„Discutia nu a privit in mod particular numirea in parchete, dar e adevarat ca aceasta numire in parchete figureaza printre propunerile de modificare. In 2004 cand pachetul de legi au fost adoptate, propunerea era la CSM, legea a fost modificata in 2005. Trebuie sa avem o dezbatere dar spun ca, din cauza ca nu vreau sub mandatul meu sa modific prin OUG aceste legi, nu am decât optiunea de a respecta aceste legi.

Legea recunoaste procurorul ca pe un magistrat, dar procurorul fata de judecator, functioneaza sub autoritatea ministrului justitiei. Avem acest principiu in Constitutie, asa ca nu este impotriva bunelor practici ca propunerea sa fie facuta de ministrul justitiei, indiferent cine e acesta.

Va fi un an complicat, un an in care acest CSM este in ultimul an de mandat, am discutat in sedinta anterioara de plen despre calendarul alegerilor, avem un consiliu care anul acesta isi termina mandatul, avem un parlament care e in ultimul an de mandat, avem un ministru pentru un mandat limitat de un an”, a mai declarat Raluca Pruna, la Digi 24.

LAURA CODRUTA KOVESI – Cine este cea mai puternica femeie din Romania

Cu privire la mandatul Laurei Codruta Kovesi la DNA, ministrul Justitiei a declarat ca este prematur sa se pronunte intr-un fel sau altul, dar a punctat ca Kovesi este cel mai bun procuror sef al DNA de cand functioneaza aceasta institutie.

„Nu am nimic impotriva Codrutei Kovesi, dimpotriva, e probabil cel mai bun procuror sef al DNA de cand e DNA.

Legea spune clar care sunt conditiile care trebuie indeplinite de procurori, legea vorbeste de mandate de trei ani cu posibilitatea reinnoirii o data. Exista posibilitatea ca fara o procedura anume si pe baza unor rezultate statistice, persoana care se afla la conducerea unui anumit parchet sa poata fi reinvestita.

Este prematur sa spun daca as avea sau nu ceva impotriva prelungirii mandatului Codrutei Kovesi. Nu cred ca pot face evaluari in direct privind o performanta a procurorilor de cel mai inalt nivel in Romania”, a mai spus Raluca Pruna, la Digi 24.

Puteti vedea VIDEO aici. (Foto: Digi 24)

Stiri pe aceeasi tema

Unirea Romaniei cu Republica Moldova, solicitata in premiera si de o comuna din Romania

Delia Ion

Miami, SUA: Un pod s-a prabusit peste o autostrada langa Universitatea Florida International

Ioana Badulescu

Urgenta nationala in Italia. 16 milioane de oameni se afla in carantina si izolare din cauza coronavirusului

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult