Timmermans in PE: Ultimele evolutii din Romania sunt ingrijoratoare. Lucrurile merg inapoi si poate fi daunator pentru locul Romaniei in UE
Politica

Viorica Dancila ii raspunde scrisorii lui Timmermans. Documentul premierului roman este o „adevarata pledoarie pentru infractori”, noteaza Adevarul

Premierul Viorica Dancila i-a raspuns pe 1 noiembrie prim-vicepresedintelui Comisiei Europene la scrisoarea in 18 puncte pe care acesta i-a transmis-o in legatura cu modificarile aduse legislatiei penale. In documentul de 33 de pagini Dancila a aparat toate modificarile, inclusiv cele declarate neconstitutionale. 

Premierul Viorica Dancila i-a raspuns prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, la scrisoarea in 18 puncte pe care acesta i-a transmis-o in legatura cu modificarile aduse legislatiei penale. Seful Guvernului apara toate modificarile legislative, inclusiv cele declarate neconstitutionale.

Raspunsul Guvernului Romaniei a fost transmis la Bruxelles sub forma unui document de 33 de pagini. Scrisoarea trimisa de Viorica Dancila a fost publicata de Adevarul. Publicatia subliniaza ca raspunul premierului roman este o „adevarata pledoarie pentru infractori.”

Viorica Dancila nu ofera nicio statistica, nicio cifra pe care sa-si bazeze asertiunile si asta dintr-un motiv foarte simplu: modificarile aduse legislatiei penale nu au fost precedate de niciun studiu de impact, de nicio evaluare obiectiva.

De altminteri, raspunsul Vioricai Dancila abunda in asemenea tip de argumente, luate parca de la televizor: justifica amendamentele prin evocarea unor presupuse practivi abuzive din partea parchetelor sau instantelor, dar fara sa indice anume cine a constatat aceste practici, amploarea lor si efectul pe care il produc.

Viorica Dancila arata ca „abuzul in serviciu nu este o infractiune de coruptie, ci o infractiune de serviciu, a carei definitie este de sorginte sovietica, fiind perpetuata ca atare pana in prezent.”

„Definitia faptei permitea practic incriminarea oricarui functionar al statului pentru orice face sau nu face, putand fi facil folosita pentru eliminarea unor persoane incomode din functii, cazul cel mai cunoscut fiind cel al fostului procuror general, Tiberiu Nitu”, sustine premierul Romaniei.

Dancila sustine ca infractiunea de abuz in serviciu a facut obiectul a doua decizii de neconstitutionalitate, iar CCR ar fi constatat ca „definitia acestei infractiuni este mult prea larga.”

„In acelasi timp, insa, in Romania este in continuare posibil ca persoane condamnate in baza unei legi declarate neconstitutionale sa fie in continuare lipsite de libertate, fapt ce reprezinta in sine o incalcare grava a drepturilor fundamentale”, explica premierul.

Viorica Dancila mai precizeaza ca modificarea definitiei infractiunii ar fi fost facuta in raport de cele doua decizii CCR.

„Avand in vedere ca aceasta infractiune nu este de coruptie, ea fiind o infractiune determinata de un raport de munca si exercitarea atributiilor ca urmare a raportului de munca, cele doua Decizii CCR au indicat ca modificarile sa prevada posibilitatea aplicarii unor sanctiuni de drept al muncii, respectiv sanctiuni disciplinare sau materiale, sanctiuni contraventionale si, doar in cazuri deosebite, sanctiuni penale”, se arata in scrisoare.

Eliminarea sintagmei „pentru altul” ar fi venit ca o consecinta fireasca a faptului ca trebuie sanctionata atitudinea infractionala pentru obtinerea pentru sine sau propria familie in gradele de rudenie indicate a foloaselor materiale necuvenite, mai arata premierul.

La final, Dancila chiar recunoaste ca „modalitatea in care a fost votat textul articolului a fost insa declarata neconstitutionala, astfel incat dezbaterile vor fi reluate, pentru redefinirea infractiunii in acord cu cerintele CCR.”

Stiri pe aceeasi tema

Grindeanu: Nu am demisionat pentru ca PSD risca sa piarda guvernarea, Romania se afla la o rascruce

Ioana Badulescu

Europarlamentarii romani, campioni la angajarea de asistenti. Parlamentul European vrea sa ia masuri

Cristiana Petrariu Bota

Victor Ponta, la DNA: N-am mai intalnit sa vreau sa ajung la DNA si sa nu ma lasati

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult