-6.8 C
România
23 ianuarie 2022
Ministerul Sanatatii a inceput sa livreze un milion de doze de vaccin gripal in tara
Social

Virusul gripal a ucis alte opt persoane in ultimele zile. Ministrul Sanatatii: Trebuie luate masuri de carantina, in spitale trebuie limitat numarul vizitatorilor

Virusul gripal a ucis alte opt persoane in ultimele zile, Ministerul Sanatatii avertizand ca trebuie luate masuri de carantina, iar in spitale trebuie limitat numarul vizitatorilor. In total, numarul deceselor confirmate cu virus gripal a ajuns la 16, din care 11 tip A, subtip (H1)pdm09 si 5 tip B, fata de 21 in sezonul precedent, din care 19 cu virus gripal tip A, subtip H3, 1 cu A(H1)pdm09 si 1 tip A, nesubtipat, potrivit Centrului Național de Supraveghere și control a bolilor transmisibile.

Niciuna dintre cele opt persoane care au murit în ultima perioada nu era vaccinată antigripal.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susține că nu este vorba despre o epidemie, anul trecut fiind înregistrate 22 de decese din cauza virusului gripal. Ministrul a precizat că sunt focare locale, iar la Spitalul Marius Nasta sunt internate opt persoane cu infecții respiratorii.

„În acest moment, nu putem spune că în România avem o epidemie de gripă, ci doar o circulație mai intensă a virusului gripal și se încadrează în limitele stabilite de către Organizația Mondială a Sănătății. Avem 16 persoane decedate din cauza virusului gripal, iar anul trecut, în această perioada, am avut 21 de persoane. Sunt 16 decese confirmate de laborator. Sezonul de gripă, din păcate, la noi s-a deschis mai târziu, dar mi-au confirmat specialiștii că nu avem o epidemie, ci focare locale la Iași, la București, la Institutul Marius Nasta avem opt cazuri înregistrate. Domnul profesor Streinu Cercel spunea că aceaste focare se vor prelungi până în una aprilie, deci, în continuare trebuie să ne luăm măsurile de siguranță”, a declarat ministrul Sănătății.

În acest moment mai sunt disponibile peste 135.000 doze de vaccin. Trebuie luate măsuri de carantină acolo unde sunt focare, în spitale trebuie limitat numărul vizitatorilor, susține Sorina Pintea.

„Au fost vaccinate peste 800.000 de persoane. (..) Ni s-a spus de la INSP că am înregistrat 542 de cazuri de infecții respiratorii, față de 252 de cazuri de gripă confirmate anul trecut. Din aceste 542 de cazuri, 300 sunt confirmate în laborator, deci nu toate cazurile de infecții respiratorii sunt cazuri de gripă. Orice spital poate interna un pacient dacă nu mai sunt locuri în celălalte spitale pntru că există condiții de izolare, proceduri și protocoale, circuite, deci nu ne putem împiedica de faptul că nu avem locuri în spitalele de boli infecțioase. Dacă vaccinul nu se găsește în farmaciile cu circuit deschis, mi s-a spus de la DSP că înseamnă că nu au fost comandate. Avem în București, dacă nu sunt undeva, vom trimite acolo. Dacă focarele se prelungesc până în aprilie, nu cred că va fi nevoie de subllimentarea numărului de doze”, a mai spus Pintea.

Stiri pe aceeasi tema

Bilant ridicat de infectari cu noul coronavirus, la terapie intensiva situatia este dramatica

Teodora Badescu

Un brad de pe vremea lui Mihai Viteazul din judetul Sibiu poate fi votat Arborele European al anului 2020

Cristiana Petrariu Bota

GCS anunta un bilant in scadere al cazurilor de coronavirus, dar numarul deceselor se mentine ridicat

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult