24.5 C
România
1 octombrie 2022
ce-inseamna-cand-visezi-struguri
Economie

Vița de vie se culege greu, proprietarii de podgorii se plâng că muncitorii nu vor să câștige 150 de lei pe zi

Vița de vie se culege greu, deși startul la cules s-a dat mult mai devreme în acest an din cauza secetei. Proprietarii de podgorii susțin că nu găsesc oameni care să le culeagă viile și spun că muncitorii nu mai sunt interesați să câștige până la 150 de lei pe zi.

Încălzirea globală agravează seceta cu fiecare an care trece, astfel că avem în pahare vinuri tot mai tari. Asta pentru că strugurii acumulează foarte mult zahăr din cauza secetei şi a temperaturilor ridicate, generând o concentraţie mai mare de alcool.

În urmă cu 30 de ani, vinurile cu 14-15% alcool se găseau rar pe piața românească, însă astăzi cele cu 15%-16% se găsesc în mod frecvent. Statisticile Organizației Internaționale a Viei și Vinului arată că în ultimii ani consumatorii preferă vinurile mai ușoare, mai puțin alcoolizate.

Din cauza secetei, vița de vie a început să fie culeasă încă din august, deși sezonul ar fi trebuit să înceapă în septembrie. Numai că nu prea mai are cine să o culeagă. Cei în vârstă nu mai pot, iar tinerii vor mai mulți bani și nici așa nu muncesc cu seriozitate.

La Stațiunea Viticolă de la Târgu Bujor, din județul Galați, nu are cine culege strugurii de pe 300 de hectare, potrivit Digi 24. Localnicii care veneau an de an la vie au îmbătrânit. Iar tinerii nu prea vor să muncească.

Un zilier poate câștiga între 100 și 150 de lei pe zi, în funcție de câte găleți cu struguri culege. Pentru a termina campania de recoltare la timp, adică până la sfârșitul lunii septembrie, este nevoie de 200 de muncitori zilnic.

În unele podgorii se ia în calcul lucrul mecanizat, astfel încât să nu mai depindă de muncitori.

 

Related posts

Salariile profesorilor, politistilor, programatorilor si altor bugetari sunt in scadere. Ministrul Muncii: Si eu am salariul taiat

Ioana Badulescu

Romanii care contribuie la Pilonul II de pensii s-au trezit cu mai putini bani in cont, ca efect al revolutiei fiscale

Ioana Badulescu

Romania si tarile din Europa de Est, asaltate de produse din Polonia. In timp ce lanturile internationale se concentreaza pe online, polonezii deschid magazine traditionale

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult