IT/Stiinta

Viviana Gradinaru, o romanca din Vaslui, va fi premiata de Barack Obama pentru o descoperire revolutionara in biomedicina

Viviana Gradinaru, o romanca de loc din Vaslui, va fi premiata de presedintele SUA, Barack Obama, pentru descoperirea facuta impreuna cu echipa sa de la Universitatea Caltech din California.

Viviana este profesoara de biologie si a reusit sa faca un soarece transparent, aceasta fiind descoperirea pentru care va fi premiata de Barack Obama. Metoda va ajuta in analiza sistemului nervos, dar si al felului in care bolile, in special cancerul, se raspandesc in organism.

Premierea romancei, in varsta de 35 de ani, va avea loc in cadrul unui eveniment dedicat oamenilor de stiinta aflati la inceput de cariera.

Viviana Gradinaru conduce o echipa de cercetare de la Universitatea Caltech din California. Anul trecut, romanca si colegii ei au dezvaluit o tehnica ce poate face intregul corp al unui soarece sa fie transparent. Pana in acel punct, oamenii de stiinta reusisera sa aduca in aceasta stare doar organele extrase din corp.

Citeste si: Anca Agachi si David Timis au reprezentat Romania la ONU

Andra Cristiana Stefan, pe locul III in lume la concursul de neurostiinte International Brain Bee

Viviana este autorul principal al studiului si a explicat ca metoda va ajuta in analiza sistemului nervos, dar si al felului in care bolile, in special cancerul, se raspandesc in organism.

Administratia prezidentiala americana a anuntat ca ceremonia va avea loc in aceasta primavara.

Povestea organelor transparente

Viviana Grădinaru, unul dintre cei 40 de tineri cercetători, este foarte interesata de domeniul neuroştiinţelor, are un background în domeniul fizicii şi, după ce şi-a finalizat studiile universitare la Caltech (California Institute of Technology), a urmat doctoratul şi studii postdoctorale la Stanford. În prezent, conduce propriul laborator de la Caltech. A publicat deja în Science, Nature, Cell, Journal of Neuroscience ş.a. Viviana Grădinaru a fost olimpică la fizică înainte de a ajunge la Caltech. Are contribuţii importante în optogenetică – domeniu în mare vogă, care utilizează lumina pentru a modula activitatea neuronilor sensibilizaţi genetic la acest stimul, potrivit viata-medicala.ro.

Mai exact, tânăra de origine română şi colaboratorii săi au pus la punct o metodă prin care ţesuturi şi chiar organisme întregi pot fi transparentizate, cu păstrarea intactă a structurilor celulare şi a conexiunilor. „Metodologia noastră are potenţialul de a accelera orice cercetare care ar necesita cartarea întregului organism, inclusiv studiile prin care nervii periferici şi organele interne pot influenţa profund cogniţia şi procesele mentale sau viceversa“, crede Viviana Grădinaru.

Laserul de la Magurele va avea un nou calendar de constructie si instalare a echipamentelor

Cioara, cea mai inteligenta pasare din lume. VIDEO. Ciorile se claseaza imediat dupa oameni la capitolul inteligenta

Tehnicile de creare a unei transparenţe, care l-ar fi făcut gelos până şi pe Gorbaciov în perioada lui de glasnost, au aplicabilitate imediată în cartarea şi fenotiparea de înaltă rezoluţie a elementelor normale şi patologice cuprinse în organe şi organisme altminteri intacte. Grupul californian a reuşit să identifice o soluţie de tip hidrogel care permite detergenţilor înlăturarea rapidă a lipidelor prin tehnica PACT. Hidrogelul şi agenţii activi sunt administraţi în circulaţia rozătoarelor prin tehnica PARS. Odată cu difuzia tisulară, se produce clarificarea completă a organelor, proces care durează două-trei zile; pentru transparentizarea creierului şi a întregului organism sunt necesare până la două săptămâni.

Prin dezvoltarea soluţiei RIMS, a devenit posibilă păstrarea pe termen lung a ţesutului, dar şi microscopia unei probe groase de Vedere dorsală (stânga) şi ventrală (centru) a unui şoarece modificat genetic după transparentizare PARS timp de o săptămână. Săgeata indică rinichiul transparent. Imaginea creierului aceluiaşi şoarece (dreapta)ţesut, cu ajutorul microscopului confocal.

Aplicaţiile posibile ale tehnicii descrise de echipa Vivianei Grădinaru depăşesc cu mult cadrul strict ştiinţific. Poate vă mai amintiţi expoziţia „Human Body“ organizată anul trecut la Muzeul „Gr. Antipa“; nu ne-ar mira deloc să îşi extindă gama de exponate. După cum şi perspectivele pentru taxidermie sunt foarte interesante.

Leon Danaila, geniul medicinei romanesti, a descoperit o noua celula in creier

Articole asemănătoare

Premiul Nobel pentru Chimie 2019 a fost acordat unei echipe de cercetatori pentru dezvoltarea bateriilor pe baza de litiu-ion

Lucy Ionesco

Tehnologia ii ajuta pe parinti: Balansoarul electric pentru bebelusi Cangaroo Swing poate fi controlat de la distanta

Ioana Badulescu

Astronomii au descoperit o noua planeta care intruneste conditiile pentru a sustine viata

Delia Ion