12.4 C
România
1 octombrie 2022
putin si erdogan
Breaking NewsExterne

Vladimir Putin i-a spus lui Recep Erdogan care sunt conditiile sale pentru adoptarea unui acord de pace cu Ucraina

Turcia incearca in continuare sa joace rolul de principal mediator intre Rusia si Ucraina, cu scopul obtinerii unui acord de pace intre cee doua tari, in cel mai scurt timp posibil. Un nou pas in acest sens l-a constituit dialogul telefonic purtat in a doua parte a zilei de joi intre presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si presedintele rus Vladimir Putin.

Printre martorii acestui dialog telefonic s-a numarat si Ibrahim Kalin, consilier principal si purtator de cuvant al lui Erdogan. Acesta a oferit un interviu postului de britanic BBC in care a enumerat principalele cerinte ale Rusiei care ar putea sta la baza reinstalarii pacii pe teritoriul Ucrainei.

Presa occidentala a impartit cerintele lui Putin in doua categorii distincte, in functie de probabilitatea indeplinirii lor de Kiev.

Primele patru conditii ar parea ca nu sunt deloc greu de indeplinit pentru Ucraina.
Prima dintre acestea este acceptarea neutralitatii din partea Ucrainei si acordul de a nu solicita aderarea la NATO. Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a parut deschis deja cu privire la asta.

In acesta categorie exista insa si cerinte care ii pun in dificultate pe negociatorii ucraineni.

Astfel, Ucraina ar trebui sa treaca printr-un proces de demilitarizare totala pentru a nu mai fi un pericol pentru Rusia si limba rusa sa aiba protectie in Ucraina.

Pentru a opri atacurile, Vladimir Putin isi doreste si un proces de denazificare in Ucraina. Insa acest lucru este profund ofensator pentru Volodimir Zelenski, care este el insusi evreu iar unele dintre rudele acestuia au murit chiar in Holocaust.

Partea turca este de parere insa ca aceste conditii sunt relativ usor de acceptat pentru presedintele ucrainean. Poate va fi suficient ca Ucraina sa condamne toate formele de neo-nazism si sa promita ca le va reprima.

A doua categorie este mult mai dificila, iar, in apelul sau telefonic, Putin a declarat ca ar fi nevoie de negocieri fata in fata intre el si presedintele Zelensky inainte de a se ajunge la un acord asupra acestor puncte.

Ibrahim Kalin a fost mult mai putin specific cu privire la aceste probleme, spunand pur si simplu ca acestea implica regiunea Donbas.

Desi Kalin nu a intrat in detalii, se presupune ca Rusia va cere ca guvernul ucrainean sa renunte la teritoriul din estul Ucrainei.

Cealalta presupunere este ca Rusia va cere ca Ucraina sa accepte in mod oficial faptul ca regiunea Crimeei, pe care Rusia a anexat-o ilegal in 2014, apartine intr-adevar acum Rusiei. Asta va fi greu de acceptat pentru Ucraina.

Ucraina a suferit ingrozitor in ultimele saptamani, iar reconstructia oraselor si oraselor pe care Rusia le-a deteriorat si distrus va dura mult timp. La fel va fi readapostirea milioanelor de refugiati care au fugit din casele lor.

Related posts

Fatada catedralei Notre Dame din Paris a fost salvata. Ar putea, oare, aceasta nenorocire, sa-i resudeze pe francezi ca natiune?

Lucy Ionesco

Lira sterlina va continua sa se prabuseasca in lunile urmatoare. Previziunile traderilor

Bogdan

Inflatia zonei euro a intrat in linie negativa in august. In cateva tari deflatia este deja soc

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult