Externe

Vladimir Putin: Influenta statului asupra internetului si mass-media ar trebui „redusa, daca nu chiar exclusa”

Presedintele rus Vladimir Putin a apreciat, duminica aceasta, ca influenta statului asupra internetului si mass-media ar trebui „redusa, daca nu chiar exclusa”, in conditiile in care spatiul mediatic si internetul din Rusia sunt supuse unui strans control din partea autoritatilor, informeaza AFP. 

„Daca societatea insasi va pune la punct un sistem de filtre morale si etice, va fi corect sa reducem, daca nu chiar sa excludem – dar ar fi mai bine sa excludem – influenta statului in acest proces”, a declarat Vladimir Putin, in timpul unui forum al tineretului rus in Crimeea.

„Ceea ce legea interzice, trebuie interzis peste tot, in internet, la televiziune sau in alte mass-media”, a nuantat totusi Vladimir Putin, adaugand ca este „in contact, dar nu permanent, cu directorii principalelor televiziuni” ruse.

Aceste declaratii intervin in contextul unui control tot mai strict instaurat in ultimii ani de catre autoritatile ruse asupra internetului, foarte folosit de opozitie, tendinta ce se amplifica in prezent pe fondul luptei antiteroriste. In iulie, parlamentul rus a votat o lege ce interzice utilizarea in Rusia a „anonymizers”, servicii web ce permit accesul in mod anonim la site-urile de internet blocate pe teritoriul tarii.

De asemenea, deputatii au votat o lege ce ii obliga pe internauti sa se identifice printr-un numar de telefon pentru a folosi mesageriile pe web, iar la sfarsitul lui iunie, Roskomnadzor, autoritatea pentru supravegherea mass-media, a amenintat ca va bloca Telegram, mesagerie foarte populara in Rusia pentru nivelul sau ridicat de criptare. Nu in ultimul rand, de la 1 ianuarie, intreprinderile web ruse si straine sunt obligate sa stocheze datele utilizatorilor lor in Rusia si sa le transmita autoritatilor daca acestea le vor cere.

Stiri pe aceeasi tema

Ministru german de Interne: Romania nu indeplineste criteriile de aderare la Schengen

Bogdan

Helmut Schmidt a fost un fenomen. Marile publicatii internationale evoca personalitatea fostului cancelar

Cristiana Petrariu Bota

Marea Britanie a stabilit oficial data la care va iesi din UE – RoNews.co.uk

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult