Volkswagen, in cel mai mare scandal din istorie! Soft-ul care a ajutat sa treaca testele de poluare a prabusit cu 20% actiunile companiei
Economie

Volkswagen, in cel mai mare scandal din istorie! Soft-ul care a ajutat sa treaca testele de poluare a prabusit cu 20% actiunile companiei

Volkswagen trece prin cel mai mare scandal din istoria companiei. Actiunile Volkswagen sunt in scadere cu 20%, pentru a doua zi consecutiv, dupa ce germanii au anuntat ca soft-ul care i-a ajutat sa treaca testele de poluare in mod fraudulos a fost instalat pe 11 milioane de masini din SUA si din intreaga lume, inclusiv din Europa.

O mare parte dintre soferii care conduc un Volkswagen diesel se pot afla la volalul unei masini care polueaza mult peste limitele legale. In Europa, Volkswagen vinde an de an in jur de 2 milioane si jumatate de masini si, cum in UE jumatate dintre autoturismele cumparate sunt diesel, foarte multi europeni si multi romani pot conduce acum masinile cu probleme.

Actiunile Volkswagen s-au prabusit furtunos imediat dupa anunt. Dupa ce ieri si-a pierdut o cincime din valoarea de piata, actiunile grupului s-au prabusit marti cu alte 20 de procente. Vorbim despre zeci de miliarde de dolari evaporate in 48 de ore insa pagubele totale sunt greu de cuantificat acum – e o lovitura de imagine care de fapt face vanatai industriei auto in ansamblu. Fiindca, la urma urmei, nimeni nu poate sa bage mana in foc ca alti producatori nu au trisat in acelasi mod, transmit cei de la Digi 24.

Autoritatile americane au descoperit sistemul de pacalire al testelor pe modelele diesel Golf, Passat, Bettle, Jetta, dar si pe Audi A3 vandute din 2009 pana astazi.

Acum insa, Volkswagen recunoaste ca a folosit acelasi soft si la motoarele altor masini din grup, grup din care fac parte si Skoda si Seat.

In doua zile, Volkswagen a pierdut 36% din valoare sa de la bursa. Actiunile erau cotate astazi dupa-amiaza la 107 euro, aflate in picaj de la 162 de euro.

„Ieri au disparut 15 miliarde de dolari din capitalizarea Volkswagen si am vazut o continuare a prabusirii astazi”, a spus un analist de piata.

Volkswagen a anuntat ca pune deoparte 6,5 miliarde de euro de cheltuit pentru acest caz. Sunt bani cu care s-ar putea plati despagubiri, amenzi si campanii uriase de rechemari. si totusi s-ar putea sa nu fie de ajuns. Doar amenda pe care ar putea-o primi in America e de 18 miliarde de dolari.

Sunt analisti care compara acest scandal cu cel de manipulare a indicelui Libor, care a dus la cresterea costurilor de creditare pentru zeci de milioane de oameni. insa il depaseste in magnitudine prin implicatiile de imagine. Si nu doar pentru Volkswagen. Deja au aparut indoieli legate de tot ce inseamna motorizari Diesel.

Autoritatile se uita deja catre marcile rivale sa vada daca nu cumva trisarea la testele de poluare e practica generalizata.

Michel Sapin, ministrul francez de Finante: „In timp ce Volkswagen este investigat, cred ca, pentru a-i asigura pe oameni, vom avea nevoie sa investigam si producatorii francezi, dar nu am motive sa cred ca acestia s-au comportat cum a facut-o Volkswagen.”

Nu doar producatorii francezi vor fi „scuturati” de autoritati. Coreea de Sud anunta ca ar putea extinde investigatiile dincolo de Volkswagen, la celelalte marci germane. Pietele par sa se teama de acelasi lucru. Astazi, pe bursa au picat in lant actiunile BMW, Mercedes, Renault si Peugeot Citroen.

Articole asemănătoare

INS: Salariul mediu net a crescut cu 14,3% in iunie, insa castigul real a fost cu doar 8,4% mai mare din cauza inflatiei

Ioana Badulescu

Ovidiu Putura, noul sef al Consiliului de Administratie al CFR

Lucy Ionesco

ANAF va opera din 11 ianuarie Registrul central electronic pentru conturi de plati si conturi bancare

Teodora Badescu