-6.3 C
România
23 ianuarie 2022
Produsele alimentare romanesti, promovate in Suedia
Economie

Vom avea produse romanesti in supermarketuri! Modificarile la Legea 321 au fost aprobate

Veste buna pentru romani! Supermarketurile ar putea fi obligate sa vanda produse romanesti in proportie de 51%! Modificarile la Legea 321 care obliga supermarketurile sa vanda 51% produse de la producatori locali au fost aprobate, miercuri, de Camera Deputatilor. Legea este la un pas de a fi aplicata si mai are nevoie doar de girul presedintelui Klaus Iohannis.

Potrivit modificarilor aduse la Legea 321, pentru categoriile carne, oua, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie, marile magazine trebuie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volum de marfa pe raft de la producatorii locali sau regionali. Proiectul de lege prevede amenzi pentru cei care nu respecta prevederi precum aceea ca nu ai voie sa mai faci facturi in plus la producatori si nu ai voie sa impui un pret minim pe piata. Amenzile sunt drastice!

Camera Deputatilor a adoptat cu 293 de voturi „pentru” proiectul de lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit caruia magazinele mari vor fi obligate sa se aprovizioneze cu produse alimentare pe lantul scurt, iar supermarketurile vor functiona in continuare si in week-end.

Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania a spus anterior ca apreciaza propunerea legislativa ar avea ca obiectiv „subminarea comertului modern” si sustine ca „lantul scurt de aprovizionare nu garanteaza sprijin pentru producatorii romani si restrange libertatea consumatorilor romani de a alege”.

Proiectul de lege privind modificarile la Legea 321 care obliga magazinele sa vanda produse romanesti a fost depus in luna martie la Parlament. Potrivit documentului, supermarketurile erau obligate să asigure spaţii de expunere pentru produsele alimentare ale producătorilor romani de minim 50%, din care cel putin 20% sa fie alocate producatorilor locali si sa perceapa taxe de maximum 5% pentru acestia.

Carnatii de Plescoi, novacul afumat din Tara Barsei si alte 12 produse romanesti asteapta sa fie certificate in Europa

Produsele romanesti, discriminate in tara lor. Doar 30% din carnea si legumele din hipermarketuri sunt autohtone

In urma cu o luna, modificarile la Legea 321 care obliga hypermarketurile sa vanda produse romanesti fusesera retrimise in Comisia de agricultura. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

Nici Sapunaru, presedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor, a explicat s-a renuntat la ideea ca supermarketurile sa fie inchise in weekend si a explicat ce amenzi vor fi date daca se impune un pret minim pe piata.

„Nu inchidem magazinele in week-end, acea prevedere din proiect nu s-a discutat, am abandonat acele articole. Proiectul de lege prevede amenzi pentru cei care nu respecta alte prevederi importante din lege, precum aceea ca nu ai voie sa mai faci facturi in plus la producatori, nu ai voie sa impui un pret minim pe piata, cum s-a intamplat pana acum. Sunt amendati cu sume intre 100.000 – 150.000 de lei si in caz de abateri repetate se poate merge pana la inchiderea magazinului”, afirma presedintele Comisiei pentru agricultura, Nici Sapunaru, in dezbaterile de la comisie.

Potrivit proiectului de lege, „lantul scurt de aprovizionare este un lant de aprovizionare care implica un numar limitat de operatori economici in activitati de cooperare si de dezvoltare economica la nivel local si regional si relatii stranse intre producatori, procesatori si comercianti”.

Proiectul de lege stabileste ca pe etichetele produselor din carne proaspata trebuie trecuta tara de provenienta a carnii, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din Romania continut de acestea.

„Comerciantii – persoane juridice autorizate au obligatia ca pentru categoriile carne, oua, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volum de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse, provenite din lantul scurt de aprovizionare. Exceptie fac comerciantii cu o cifra de afacere de pana la 2 milioane de euro, echivalenta in lei. Metodologia de desfasurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare se aproba prin hotarare de Guvern”, prevede proiectul.

Stiri pe aceeasi tema

MODIFICARI CODUL FISCAL 2015: Norma de aplicare a Codului Fiscal pentru facturarea TVA de 9% la alimente a fost publicata

Cristiana Petrariu Bota

BNR a dat aviz favorabil pentru preluarea Marfin Bank de catre grupul Vardinogiannis

Ioana Badulescu

Fa-ti o afacere la tara cu fonduri europene nerambursabile. Cand se depun proiectele

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult