Social

Vulcanul Ciomatu din Muntii Harghitei, in care se afla Lacul Sf. Ana, ar putea erupe

Un vulcan din Muntii Harghitei ar putea ERUPE din nou. Este vorba de Vulcanul Ciomatu, care are potentialul de a se reactiva, desi este stins de peste 30.000 de ani. Reactivarea vulcanului Ciomatu ar putea avea loc in perioada urmatoare, desi nu prezinta semne, se arata intr-un studiu realizat de o echipa de vulcanologi de la Academia de Stiinte din Ungaria si de la Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta (ELTE). 

Coordonatorul echipei de cercetatori maghiari, Szabolcs Harangi, a declarat, luni, pentru postul de televiziune public M1 ca a dezvoltat alaturi de colegii sai o noua metoda de analiza a camerelor magmatice. Cercetatorii maghiari au studiat, de asemenea, cateva metode de previzionare a activitatii vulcanice.

Vulcanul Ciomatu a erupt pentru ultima oara in urma cu aproximativ 32.000 de ani si nu prezinta semne de reactivare. Totusi, aceasta posibilitate exista in continuare, precizeaza autorii studiului.

Studiul savanţilor maghiari va fi prezentat pe larg într-un articol ce va fi publicat în Journal of Volcanology and Geothermal Research în toamna acestui an.

Metodele lor de analiză şi previziune pot fi aplicate şi în cazul altor vulcani stinşi, care există în număr mare în lumea întreagă.

Masivul Ciomatu – Puturosu este un vulcan stins ce face parte structural şi poziţional din grupa Munţilor Harghitei. Reprezintă cea mai recentă structură a acestora şi aparţine de lanţul muntos al Carpaţilor Orientali. Cel mai înalt pisc este Vârful Ciomatu Mare, care are o înălţime de 1.301 metri.

În interiorul craterelor Muntelui Ciomatu s-au format lacul Sfânta Ana şi Tinovul Mohoş – o rezervaţie naturală de tip floristic şi faunistic.

Vezi si: Cele mai frumoase locuri din judetul Neamt: Cheile Bicazului, Manastirea Sihastria sau Cetatea Neamtului

Foto: fotodependent.wordpress.com

Stiri pe aceeasi tema

LOTO 6 DIN 49, 26 FEBRUARIE 2017 LIVE ONLINE. Premii de peste 1,5 milioane lei la JOKER, NOROC si 6 DIN 49

Delia Ion

Gabriel Cotabita a plecat in strainatate pentru o perioada

Cristiana Petrariu Bota

VOLUNTARIAT 2015: Ce modificari s-au adus la Legea Voluntariatului. Cum arata o oferta de voluntariat in Turcia

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult