Viata sexuala dupa nastere? Sfaturile sexologului Gabriela Marin pentru viata sexuala a tinerilor parinti
Lifestyle

World Vision a lansat campania Respect Mama. Respect Viata! Stiati ca o femeie din cinci nu ajunge niciodata la medic pe perioada sarcinii?

O femeie din cinci nu ajunge niciodată la medic pe perioada sarcinii, ci doar în momentul în care naște. Complicațiile nu sunt depistate la timp, ceea ce face ca România să aibă una dintre cele mai ridicate rate ale mortalității la naștere din Europa. Pornind de la aceste realități, World Vision lansează campania ”Respect Mama. Respect Viața!”.

Campania vizează cu precădere adolescentele și femeile de până în 40 de ani provenind din medii defavorizate.

Printre altele, viitoarele mame sunt învățate și ce să facă atunci când li se spune că nu mai sunt bani pentru serviciile medicale la acre au dreptul gratuit.

Cornelia Scărlătescu Paraschiv de la organizația World Vision explică la RFI: 

„Sigur că o mamă care este nemonitorizată, o mamă care nu are acces la servicii medicale (analize medicale, consultații ginecologice sau ecografii) este mult mai predispusă la complicații sau dacă apar aceste complicații acestea nu sunt depistate în timp util. Acesta este motivul pentru care mortalitatea maternă este foarte ridicată.

Pe de altă parte, din studiile noastre rezultă că și mamele nu sunt suficient de informate, nu au educația necesară, dar, pe de altă parte, și accesul la servicii medicale a devenit din ce în ce mai dificil pentru că acele servicii trebuie plătite: fie informal, fie la privat. Deci în momentul actual, cel puțin în proiectul nostru nu am reușit decât cu mare greutate să ducem gravidele să beneficieze de serviciile medicale de monitorizare a sarcinii, care sunt prevăzute în lege ca fiind gratuite…

Există obstacole, diverse bariere…cel mai frecvent obstacol fiind că li se spune că nu mai sunt fonduri de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Noi în cadrul acestei campanii vrem să informăm mamele atât în privința drepturilor pe care le au, dar și în cazul în care drepturile lor sunt refuzate, conform președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ele pot să apeleze un telefon pe care CNAS l-a pus la dispoziție (telverde) și să anunțe dacă aceste drepturi le sunt încălcate pentru că viața mamei și a copilului sunt prioritare” spune la RFI Cornelia Scărlătescu Paraschiv de la organizația World Vision.

Articole asemănătoare

Irinel Columbeanu despre dosarul de proxenetism: Un puroi care trebuia spart, disecat, analizat

Corina Alexandru

Bogdan Bolohan a facut senzatie la ROMANII AU TALENT, sezonul 5: Dansul sunt eu!

Lucy Ionesco

RETETE DE POST – Sarmale cu ciuperci, reteta traditionala de la bunica

Delia Ion