Adrian Nastase cere schimbarea actualului sistem electoral: Revenirea la votul pe liste de partid ar fi o masura inteleapta

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota februarie 23, 2015 14:32

Adrian Nastase cere schimbarea actualului sistem electoral: Revenirea la votul pe liste de partid ar fi o masura inteleapta

Fostul premier Adrian Nastase vorbeste, pe blogul sau, despre actualul sistem electoral bazat pe votul uninominal, pe care il catalogheaza “un fiasco”, afirmand ca acest tip de sistem electoral a dus la prabusirea credibilitatii Parlamentului si slabirea fortei partidelor. Nastase considera adecvata revenirea la votul pe liste si cere o dezbatere publica care sa atinga, in comun, sistemul politic, regimul politic si sistemul electoral, impreuna cu solutiile de revizuire corespunatoare a Constitutiei.

Va prezentam mai jos opinia lui Adrian Nastase, publicata luni pe blogul sau personal.

“Actualul sistem electoral, bazat pe votul uninominal, a fost – asa cum am anticipat – un fiasco. Rezultatul acestei iluzii (sau manipulări) a fost prăbusirea credibilitătii Parlamentului si slăbirea fortei partidelor. Indirect a scăzut nivelul de performantă al guvernărilor.

Acum se doreste revenirea la votul pe liste de partid, ceea ce cred că ar fi o măsură inteleaptă. Votul mixt, de tip german, pe care la un moment dat l-am sustinut si eu, ar crea, la noi, pentru moment, o multime de confuzii.

Te-ar putea interesa si: Adrian Nastase: Victor Ponta nu mai seamana cu Nicolae Titulescu

Problema este insă cum se vor forma, in continuare, majoritătile guvernamentale. După introducerea pragului electoral, sistemul nostru politic a fost de tipul 2+2, creindu-se diverse formule de guvernare, prin aliante cu parteneri “juniori” (PRM, PUNR, UDMR, PUR/PC, etc). Dezavantajele s-au văzut – compromisuri, false justificări ideologice, traseism. Exemplul cel mai evident a fost negocierea permanentă la două capete a UDMR. Imi aduc aminte, de altfel, că prin anii 2000, reprezentantii UDMR, raspunzând la criticile referitoare la ambiguitatea asociatie/partid, spuneau că, după aderarea la UE, membrii UDMR se vor inscrie in partidele ideologice din România (liberali, social-democrati etc.), conform familiilor europene. Acest lucru nu s-a intâmplat.

Citeste si: NOILE LEGI ELECTORALE: Numar fix de parlamentari, pragul electoral se mentine la 5%

Una dintre solutiile de a evita aceste situatii, in conditiile in care partidele/blocurile de partide in România nu depăsesc, la parlamentare, 35-40%, ar fi revenirea la sistemul proportional CU PRIMA din perioada interbelică din tara noastră (“câstigătorul”, dacă atingea 40% primea o primă electorală ce-i permitea să formeze singur guvernul). Un model asemănător este folosit in Grecia, unde tabăra câstigătoare primeste automat 50 de locuri suplimentare in Parlament.

Dezbaterea publică ar trebui să vizeze, in comun, sistemul politic, regimul politic si sistemul electoral, impreună cu solutiile de revizuire corespunzătoare a Constitutiei”.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.