Australia a inregistrat cea mai calda zi din istoria tarii, insa valul de caldura extrema ar putea atinge un nou record

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota decembrie 18, 2019 21:27

Australia a inregistrat cea mai calda zi din istoria tarii, insa valul de caldura extrema ar putea atinge un nou record

Val exceptional de caldura in Australia. Ziua de marti, 18 decembrie, a fost cea mai calda zi din istoria Australiei, indica datele publicate de Biroul australian de Meteorologie. Ca rezultat al unei secete intense, recordul este putin probabil sa se opreasca la aceste valori, transmite BBC. Meteorologii se asteapta ca temperaturile sa urce pana la 50 de grade Celsius in cursul acestei saptamani.

Temperaturile medii au atins 40,9 grade Celsius in Australia, iar in unele zone s-a ajuns la peste 45 de grade. Aceasta bate recordul precedent, stabilit pe 7 ianuarie 2013, de 40,3C.

Caldura extrema ar putea aduce un alt record in aceasta saptamana, cu temperaturi care vor atinge 50 de grade Celsius in Australia de Sud. Valul canicular ar putea rivaliza cu cea mai ridicata temperatura din tara de 50,7 grade Celsius inregistrata la Oodnadatta, Australia de Sud in data de 2 ianuarie 1960.

Aceasta cadura este rezultatul unei secete intense in Australia, combinata cu inceputul intarziat al musonului in nordul tarii. In lipsa umezelii, care sa scada temperaturile, acestea au continuat sa creasca, in timp ce in emisfera sudica se instaleaza vara. 

Exista o masa de aer fierbinte care se deplaseaza din vest spre est si este foarte posibil ca acest record sa fie doborat curand in Australia. 

“Aceasta caldura a evoluat, temperaturile depasind ieri 45 de grade Celsius in cea mai mare parte din Australia”, a declarat miercuri, intr-un anunt video, Diana Eadie, meteorolog in cadrul BoM.

Valul exceptional de caldura a facut ca marti sa fie cea mai calduroasa zi din Australia, insa recordul este putin probabil sa dureze mult timp. “Aceasta caldura nu va face decat sa se intensifice astazi. Sudul si centrul Australiei se vor topi, cu temperaturi situate cu opt pana la 16 grade peste medie”, a precizat Diana Eadie.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.