BNR le cere bancilor sa restrictioneze creditarea populatiei prin limitarea gradului de indatorare, dupa un model de plafonare practicat inainte de 2007

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu iunie 12, 2018 14:08

BNR le cere bancilor sa restrictioneze creditarea populatiei prin limitarea gradului de indatorare, dupa un model de plafonare practicat inainte de 2007

Banca Naţionala a României (BNR) a discutat cu unii şefi de bănci intenţia de a limita gradul de îndatorare al populaţiei, scriu jurnaliştii de la Ziarul Financiar. Bancherii spun că analizează, in timp ce ministrul Finanţelor cere de la bănci să relaxeze foarte mult condiţiile de finanţare pentru mediul economic.

Aşadar discuţiile privind restricţionarea creditării populaţiei prin limitarea gradului de îndatorare au revenit. BNR are în vedere limitarea gra­du­lui de îndatorare al populaţiei la un ni­vel mult mai scăzut, după modelul de pla­fonare practicat înainte de 2007, când Ro­­mânia nu aderase la UE.

Până acum au fost bănci care au dat credite folosind un grad de îndatorare şi de până la 70%. Gradul de îndatorare ar putea să ajungă până la maxim 35% la valută şi cel mult 50% la lei în cazul dobânzilor fixe, pentru ca în cazul dobânzilor variabile nivelul să fie chiar și mai scăzut.

Unii şefi de bănci au avut săptămâna trecută discuţii cu oficiali din BNR, dar bancherii nu au ieşit până acum cu un punct de vedere oficial privind proiectul care urmăreşte limitarea capacităţii băncilor de a acorda credite ipotecare şi de con­sum peste un anumit prag de înda­to­rare al împrumutaţilor.

Articolul integral in Ziarul Financiar

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.