Brexit: Marea Britanie ar putea divorta de Uniunea Europeana chiar de saptamana aceasta

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota martie 13, 2017 11:58

Brexit: Marea Britanie ar putea divorta de Uniunea Europeana chiar de saptamana aceasta

Declansarea procedurii de Brexit ar putea incepe chiar saptamana aceasta, Parlamentul britanic aflandu-se, luni, in fata votului final privind declansarea iesirii din UE. Deputatii examineaza, in a doua lectura, proiectul de lege care autorizeaza Guvernul britanic condus de Theresa May sa activeze Brexit-ul, iar daca va fi adoptat, ruptura Marii Britanii de UE s-ar putea produce chiar de marti, scriu agentiile de presa internationale.

Proiectul de lege care o abiliteaza pe Theresa May sa declanseze iesirea din Uniunea Europeana are sanse mari sa fie adoptat definitiv, dupa ce documentul a fost aprobat in prima lectura de catre deputati la inceputul lunii februarie, dar a fost ulterior amendat de Camera Lorzilor.

Daca cele doua Camere ale Parlamentului vor adopta textul inca de luni seara, atunci actul ar permite premierului sa invoce chiar de marti articolul 50 al Tratului de la Lisabona, care declanseaza o perioada de negocieri de doi ani cu UE si se termina cu incetarea statutului de membru al UE pentru Regatul Unit.

Dintre cele doua amendamente depuse de lorzi, primul cere protejarea drepturilor celor trei milioane de europeni care traiesc in Regatul Unit, iar al doilea cere ca Parlamentul sa aiba ultimul cuvant de spus asupra acordului cu Bruxellesul.

Premierul Theresa May a evitat sa comunice o data precisa, precizand de fiecare data ca va activa pana la sfarsitul lui martie Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care va lansa doi ani de negocieri in vederea iesirii din UE.

Liderii celorlalte 27 de state membre UE s-ar putea reuni pe 6 aprilie intr-un summit vizand “liniile directoare” ale negocierilor, in incercarea de a ridica un zid protector in fata britanicilor, care ar putea exploata disensiunile din interior.

Deocamdata, nu se stie ce se va intampla cu cei trei milioane de europeni aflati in Regat, in conditiile in care Theresa May a refuzat, pana acum, sa le garanteze drepturile, inainte sa obtina asigurari similare cu privire la cei 1,2 milioane de britanici care traiesc in UE.

Citeste si: Nigel Farage, la Washington: Am facut-o! 2016 a fost inceputul unei mari revolutii globale

Romanii din Marea Britanie vs incertitudinea Brexit

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.