Calculator salariu minim 2020. Avantajati sunt romanii cu studii superioare si cu o vechime in munca de cel putin un an

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota decembrie 14, 2019 02:10

Calculator salariu minim 2020. Avantajati sunt romanii cu studii superioare si cu o vechime in munca de cel putin un an

Guvernul Orban a adoptat in sedinta de vineri proiectul potrivit caruia salariul minim brut garantat pe tara va creste incepand cu 1 ianuarie 2020. Salariul minim brut garantat pe tara se va ridica in 2020 la suma de 2.230 lei lunar, avantajati fiind romanii cu studii superioare si cu vechime de cel putin un an.  

Valoarea salariului minim pentru 2020 a fost stabilita luand in calcul rata inflatiei si cresterea reala a productivitatii muncii pe persoana, precum si factori de corectie in functie de dinamica cresterii economice.

„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie majorat la 2.230 lei lunar incepand cu data de 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezinta o crestere de 7,2 % fata de luna decembrie 2019”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Astfel, valoarea bruta a salariului minim brut pe tara, pentru un program de lucru de 40 de ore pe saptamana, va fi de 2 230 de lei, mai mult cu 150 de lei fata de cat este in prezent. Acest lucru implica, desigur, si o crestere a salariului net, iar un calcul salariu net te va ajuta sa vezi si cum se modifica valorile taxelor pe care tu si angajatorul tau le datorati statului.

Practic, valoarea salariului brut va creste, in 2020, cu 7,2%, tinandu-se cont de rata inflatiei, de indicele de crestere a productivitatii reale si de anumiti factori de corectie in functie de dinamica cresterii economice. Diferentele se vor vedea atat in buzunarele celor aproximativ un sfert dintre angajatii romani care primesc salariul minim pe economie, dar si in contabilitatea angajatorului, deoarece, implicit, vor creste sumele pe care acesta le datoreaza statului. In conditiile majorarii, salariul minim net va creste cu 83 de lei, in timp ce costul salarial suportat de firma angajatoare va creste cu 153 de lei pentru fiecare salariu minim.

In 2019, insa, s-a instituit legea prin care sunt avantajati, din punctul de vedere al castigurilor lunare, cei care au studii superioare in domeniul in care isi desfasoara activitatea si o vechime in munca de cel putin un an, dar si cei care lucreaza in constructii. Aceste diferentieri se vor mentine si in anul 2020, dar la acelasi nivel salarial, majorarea nefiind valabila si in aceste cazuri. Astfel, prima categorie de angajati – cu studii superioare si vechime minima de 1 an – are asigurat, in continuare, un salariu minim brut in valoare de 2 350 de lei – adica 1 413 lei net – iar cei care lucreaza in constructii unul in valoare de 3 000 de lei – adica 2 362 de lei net.

Contributiile catre stat datorate de catre angajat si angajator raman aceleasi, din punct de vedere procentual, in 2020, si se scad din valoarea salariului brut. Acestea cuprind impozitul pe venit in valoare de 10%, contributia la pensii (CAS) si contributia la sanatate (CASS) din partea angajatului, iar angajatorul este dator cu CAM – contributia asiguratorie pentru munca, in valoare de 2,25% si care include taxe pentru:

Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate pentru plata concediilor medicale;
Bugetul de stat intr-un cont distinct;
Bugetul asigurarilor pentru somaj;
Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale;
Sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.