China a obtinut incoltirea primei seminte de bumbac pe Luna. Succesul se incadreaza in experimentele sondei Chang’e 4

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota ianuarie 15, 2019 12:06

China a obtinut incoltirea primei seminte de bumbac pe Luna. Succesul se incadreaza in experimentele sondei Chang’e 4

Cercetatori chinezi au obtinut incoltirea primei seminte de bumbac pe Luna, un succes al unuia dintre experimentele sondei Chang’e 4, care a reusit sa aselenizeze pe fata ascunsa a satelitului stabilind o premiera in istoria explorarii spatiale, informeaza Xinhua. 

Potrivit echipei de cercetatori de la Universitatea din Chongqing (sud-estul Chinei), este vorba de succesul primului mini-experiment de biosfera realizat pe Luna.

Sonda Chang’e 4, care la 3 ianuarie s-a asezat pe fata ascunsa a Lunii pentru prima data in istorie, a dus la bordul sau seminte de bumbac, rapita, cartof si gascarita, mostre de drojdie si oua de musculita de otet pentru a crea o minibiosfera simpla.

Imaginile trimise de Chang’e 4 au prezentat marti incoltirea unei seminte de bumbac, singura samanta care a germinat pana acum.

Cultivarea sa nu este insa simpla: temperaturile de pe suprafata solului lunar pot depasi 100 de grade Celsius ziua si cobori la minus 100 de grade noaptea, in conditiile unei radiatii solare mai mari si unei gravitatii mai mici decat cea a Terrei.

Cercetatorul responsabil cu experimentul plantelor pe Luna, a subliniat ca echipa sa a proiectat un recipient care ar mentine o temperatura cuprinsa intre 1 si 30 de grade si permite intrarea luminii naturale si alimentarea plantelor cu apa si nutrienti.

Acest dispozitiv este un cilindru de aluminiu de 18 centimetri inaltime, cu un diametru de 16 centimetri, cantarind 3 kilograme si avand un cost de peste 10 milioane de yuani (1,47 milioane de dolari, 1,29 milioane de euro).

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.