Consultari intre Iohannis si partide la Cotroceni pe Legea Securitatii Cibernetice

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota mai 5, 2015 13:38

Consultari intre Iohannis si partide la Cotroceni pe Legea Securitatii Cibernetice

Presedintele Klaus Iohannis si partidele parlamentare vor avea o noua intalnire, saptamana aceasta, la Palatul Cotroceni. Consultarile dintre Iohannis si partide vor avea loc miercuri, la ora 10.00, tema discutiilor fiind Legea Securitatii Cibernetice. Ultimele consultari intre presedinte si partide au avut loc in 20 aprilie si au vizat stadiul noilor legi electorale si procedurile parlamentare de incuviintare a cererilor Justitiei.

Amintim ca magistratii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) au stabilit, pe 21 ianuarie, ca a treia varianta a Legii securitatii cibernetice este neconstitutionala.

Iohannis a cerut, in februarie acest an, reanalizarea proiectelor de lege referitoare la securitatea cibernetica, cunoscute sub numele de Big Brother, care au fost declarate neconstitutionale de catre CCR in trei randuri.

“La initiativa Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, la nivelul Consiliului Operativ de Securitate Cibernetica (COSC) va incepe din aceasta saptamana reanalizarea prevederilor legislative in domeniul accesului la datele de trafic informational si al securitatii informatice”, informa la acea vreme Administratia Prezidentiala.

Presedintia preciza ca dezbaterile referitoare la legislatia din acest domeniu vor cuprinde si consultari cu societatea civila “inainte de reinceperea unui nou proces legislativ la nivel parlamentar, participarea reprezentantilor societatii civile fiind indispensabila pentru un demers care sa vina si in intampinarea celor care in trecut si-au exprimat reticenta fata de unele prevederi”.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) au stabilit, pe 21 ianuarie, ca a treia varianta a Legii securitatii cibernetice este neconstitutionala.

Judecatorii CCR au admis astfel exceptia de neconstitutionalitate ridicata de PNL, care a facut contestatie la Curte si au atras atentia asupra faptului ca actul normativ restrange drepturile si libertatile cetatenilor, daca nu exista un aviz judecatoresc pentru interceptarea comunicatiilor.

Judecatorii au decis, cu majoritate de voturi, ca Legea securitatii cibernetice este neconstitutionala in ansamblul ei, pentru ca nu a respectat in totalitate normele de tehnica legislativa, coerenta, claritate, previzibilitate, dar si pentru ca nu are avizului Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Decizia CCR a fost criticata inclusiv de fostul director SRI George Maior, care a spus intr-un interviu acordat Ziare.com ca “lipsa ei (a Legii Big Brother – n.red.) slabeste operational posibilitatea seviciului de a investiga, de a actiona preventiv” impotriva teroristilor.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.