Cum va fi vremea in octombrie 2018. Prognoza meteo actualizata de ANM pentru a doua luna de toamna

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu septembrie 28, 2018 15:22

Cum va fi vremea in octombrie 2018. Prognoza meteo actualizata de ANM pentru a doua luna de toamna

Agentia Nationala de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza meteo pe luna octombrie 2018. Potrivit datelor estimate de meteorologi, vremea în a doua lună de toamnă (1-29 octombrie 2018) va fi apropiata de media climatologica a perioadei, dar vor fi si zile cu valori termice ceva mai ridicate.

Luna octombrie aduce temperaturi apropiate de nivelul perioadei, respectiv, cu 5-7 grade mai mici decât în luna septembrie. Zilele se mențin însorite, însă nopțile devin tot mai reci. Potrivit prognozei meteo INMH, valorile termice în unele săptămâni de prognoză pot fi mai ridicate decât normalul perioadei. Precipitațiile sunt mai sărace în luna octombrie, iar în majoritatea zonelor ţării apare fenomenul de brumă.

Prognoza meteo octombrie 2018 Săptămâna 1 – 8 octombrie 2018

Mediile valorilor termice se vor situa în apropierea normei climatologice a săptămânii în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric se va încadra în limitele normale ale perioadei în jumătatea de nord-vest a teritoriului, cu posibilitatea de a fi ușor excedentar local în sud-est.

Prognoza meteo octombrie 2018 Săptămâna 8 – 15 octombrie 2018

Mediile valorilor termice se vor situa în general peste normele climatologice ale săptămânii în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi, cel mai probabil, apropiate de normalul săptămânii în cea mai mare parte a țării.

Prognoza meteo octombrie 2018 Săptămâna 15 – 22 octombrie 2018

Temperatura aerului, în general, va avea valori apropiate de normele climatologice ale săptămânii în cea mai mare parte a țării, cu posibilitatea de a fi mai ridicate în regiunile vestice, nordice și centrale. Cantitățile de precipitații se vor situa în general în jurul normelor climatologice în cea mai mare parte a țării.

Prognoza meteo octombrie 2018 Săptămâna 22 – 29 octombrie 2018
Temperatura aerului va avea valori apropiate de normele climatologice ale săptămânii în cea mai mare parte a țări. Sunt așteptate în general cantități de precipitații apropiate normele climatologice în majoritatea regiunilor.

Temperaturi maxime absolute în luna octombrie

Din cauza pătrunderii unor mase de aer tropical pe teritoriul ţării noastre, se mai pot înregistra temperaturi maxime “estivale” chiar şi în luna octombrie, temperaturi ce depăşesc 35 – 38ºC. Astfel, temperatura maximă absolută a lunii octombrie în România, este de 39,0ºC şi s-a înregistrat în ziua de 3 octombrie 1952, la Armăşeşti (jud. Ialomiţa).

Maxima absolută a lunii octombrie la Bucureşti este de 35,5 ºC, înregistrată în 2 octombrie 1952, la staţiile meteorologice Bucureşti-Filaret şi Bucureşti-Afumaţi.

Temperaturi minine absolute în luna octombrie

Tot în această lună invaziile de aer artic produc adesea răciri bruşte şi intense ale vremii, temperatura minimă coborând chiar si sub -15ºC. Temperatura minimă absolută din octombrie în România este -21,3ºC, înregistrată la Întorsura Buzăului, în data de 27 octombrie 1988. La Bucureşti, minima absolută este de -10,7ºC, înregistrată în 31 octombrie 1920, la Bucureşti-Filaret.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.