Divortul nu se mai face prin mediere. Sotii care isi doresc sa divorteze vor fi nevoiti sa apeleze la un avocat divort

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota iunie 22, 2020 11:30

Divortul nu se mai face prin mediere. Sotii care isi doresc sa divorteze vor fi nevoiti sa apeleze la un avocat divort

Divortul nu se mai poate face prin mediere, a decis Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Cei care intentioneaza sa divorteze vor fi obligati sa treaca printr-un proces, daca metoda notariala nu este posibila si vor trebui sa caute un avocat.  

Sotii care isi doresc sa divorteze sunt nevoiti sa apeleze la un avocat divort, pentru proces. Acordul de mediere nu mai poate fi o proba incipenta.

Aceasta decizie aduce deci schimbari pentru ca are impact atat asupra costurilor de divort in tribunal, cat si asupra duratei pronuntarii divortului. Medierea va ramane doar modalitatea prin care cei doi soti accepta divortul.

Divortul in instanta poate avea loc indiferent de caz, daca sotii sunt sau nu de acord asupra situatiei. Ce trebuie sa stie cei care au de gand sa faca acest pas este ca divortul la tribunal nu trebuie sa fie neaparat echivalentul unei dispute.

Spre exemplu, poate avea loc un divort amiabil, cand ambii soti sunt de acord. In joc ramane stabilirea programului minorilor cuplului. In acest caz instanta nu acorda culpa unuia dintre cei doi.

Ceva mai complicat este cand divortul este din motive intemeiate si una din parti nu este de acord. Un avocat cu experienta va fi aliatul potrivit pentru cei care isi doresc sa divorteze, demonstrand culpa partenerului.

Aici vorbim de faptul ca instanta va pronunta culpa unuia sau a ambilor soti.

Avocatul ales va poate reprezenta la proces, insa asta nu inseamna ca sunteti scutiti de intrevederi cu fostul partener. Pentru cei care cauta avocati cu experienta avocativan.ro este o recomandare.

La tribunal, costurile difera in functie de motivatia desfacerii casatoriei, intre 50 de lei si 200 de lei fiind doar cererea de divort inaintata catre judecatorie.

Taxa de timbru se va plati anticipat. Onorariul avocatului difera si el, in functie de gravitatea cazului – cand unul din soti nu este de acord si se recurge la martori si proces indelung pentru a demonstra in ce mod partenerul a infaptuit acte de vatamare grave si ce anume face imposibila continuarea casatoriei.  

 

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.