Dodon cere oprirea romanizarii tinerilor moldoveni si indeamna Rusia sa stopeze actiunile agresive ale autoritatilor de la Bucuresti

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota decembrie 18, 2016 14:58

Dodon cere oprirea romanizarii tinerilor moldoveni si indeamna Rusia sa stopeze actiunile agresive ale autoritatilor de la Bucuresti

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cere oprirea romanizarii tinerilor moldoveni si indeamna Rusia sa stopeze actiunile agresive ale autoritatilor de la Bucuresti. Dodon a declarat pentru Russia Today ca Romania pune la dispozitia moldovenilor un program de peste 5.000 de locuri de studii gratuite, ceea ce reprezinta o politica de “romanizare” si sfatuieste Rusia sa faca mai multe eforturi pentru a contracara actiunile agresive de la Bucuresti.

“Va voi da un singur exemplu, pentru a nu critica Rusia, dar veti intelege. Romania ofera in fiecare an studii gratuite pentru mai mult de 5000 de tineri din Republica Moldova. Acesti tineri se bucura de o bursa, de cazare gratuita. Intelegeti ce ii invata acolo? Ei primesc cetatenia romaneasca, apoi se intorc. Acest lucru inseamna romanizare. Rusia, daca nu gresesc, ofera doar 150 – 200 de locuri. Simtiti diferenta? Cand am fost co-presedintele Comisiei interguvernamentale moldo-ruse in anii 2008-2009, ridicam mereu aceasta intrebare”, a declarat Dodon.

“Ei (Romania n.r.) vin foarte agresiv. Si educarea copiilor, si societatea civila. Dar noi cum le raspundem? Doar cu cuvinte frumoase? Asa insa nu vom reusi. Deocamdata, ne tinem puternici, mentinem statalitatea moldoveneasca, de foarte multe ori pe entuziasm si datorita faptului ca avem aceleasi radacini (cur Rusia n.red.)”, a mai spus Dodon pentru Russia Today.

Dodon a mai declarat pentru Russia Today ca Republica Moldova ar trebui sa-si ceara scuze fata de Transnistria pentru razboiul din 1992. Conflictul a izbucnit doar din cauza Republicii Moldova deoarece si-a dorit unirea cu Romania. “In primul rand este vina Republicii Moldova, recunosc acest fapt. De mai multe ori am declarat ca noi trebuie sa recunoastem acest fapt si sa ne cerem scuze pentru moartea a sute, mii de cetateni”, a declarat Dodon.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.