Guvernul si-a asumat raspunderea pe legile privind termenele in Justitie, abrogarea OUG 51/ 2019 si plafoanele bugetare. PSD contesta doua dintre legi la CCR

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota decembrie 12, 2019 14:59

Guvernul si-a asumat raspunderea pe legile privind termenele in Justitie, abrogarea OUG 51/ 2019 si plafoanele bugetare. PSD contesta doua dintre legi la CCR

Guvernul Romaniei si-a asumat prima raspundere, joi, in plenul reunit al Parlamentului pe trei proiecte de lege. Guvernul Orban si-a asumat raspunderea pe legile privind prorogarea unor termene in Justitie, abrogarea OUG 51/ 2019 si instituirea unor plafoane pentru cheltuieli publice. Guvernul a decis, in sedinta care a precedat asumarea, sa scoata din proiectele de legi prevederile referitoare la pensionarea anticipata a magistratilor si trecerea la completurile de 3 judecatori, ca urmare a adoptarii lor in Parlament. De asemenea, in sedinta de Guvern au fost respinse amendamentele USR si ALDE privind deficitul bugetar, unul dintre amendamente cerand ca deficitul sa fie de 3%, altul sa creasca pana la 3,95%.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat joi ca doua dintre proiectele pe care Guvernul si-a asumat raspunderea sunt in procedura parlamentara, ceea ce ar reprezenta un conflict juridic de natura constitutionala. PSD va contesta la CCR legea care abroga OUG 51/ 2019 si legea care proroga unele termene din justitie.

Primul modifica legile justitiei, prevazand amanarea termenului pentru cresterea vechimii in vederea accederii magistratilor la Institutul National al Magistraturii.

Cabinetul Orban a renuntat la amanarea pensionarii anticipate a magistratilor si prorogarea trecerii de la complete de 2 la 3 judecatori, dupa ce aceste masuri au fost votate ieri in Senat.

Un alt proiect pentru care Cabinetul Orban a venit in fata alesilor – este abrogarea OUG 51, ce adoptata de Guvernul Dancila, care le-a permis transportatorilor sa nu mai vanda bilete si abonamente la pret redus elevilor.

Au fost acceptate pentru acest proiect si doua amendamente: extinderea valabilitatii licentelor actuale de transport pana la 30 iunie 2021 si a termenului pentru finalizarea procedurii de selectie pentru operatorii de transport de catre Consiliile judetene pana la 1 iulie 2021.

Iar al treilea act se refera la plafoanele bugerate – esentiale pentru cionstructia bugetului pe anul viitor.

Bugetul pe 2020 nu mai suporta nicio cheltuiala suplimentara – spune premierul Ludovic Orban.

De la Tribuna Parlamentului, seful guvernului le-a cerut alesilor sa nu mai adopte legi care nu prevad clar sursele de finantare:

Proiectul pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar, arata ca in 2020, deficitul bugetar va fi de 3,6% din PIB si abia in 2022 ar urma sa revina sub 3%, a amintit Ludovic Orban, care a precizat ca o reducere brusca a defictului nu se poate face decat prin adoptarea unor masuri de austeritate.

Cele trei proiecte pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea sunt urmatoarele: proiectul de lege privind unele masuri pentru asigurarea bunei functionari a instantelor judecatoresti si a parchetelor de pe langa acestea in anul 2020; proiectul de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul transportului de persoane; proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020.

Cele trei legi au fost adoptate in sedinta de marti a Guvernului, iar miercuri au fost trimise in Parlament pentru declansarea procedurii de angajare a raspunderii.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.