Intalnire tensionata intre Theresa May si Donald Tusk pe tema Brexit. Ce s-a discutat, ce s-a stabilit

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota februarie 7, 2019 21:57

Intalnire tensionata intre Theresa May si Donald Tusk pe tema Brexit. Ce s-a discutat, ce s-a stabilit

Premierul Marii Britanii Theresa May a promis joi, dupa intalnirile avute la Bruxelles cu oficiali ai Uniunii Europene, sa duca la indeplinire Brexit-ul, in pofida esecului de a obtine garantii asupra modificarilor-cheie pe care le solicita pentru acordul de retragere a Marii Britanii din UE, transmite dpa. 

Premierul britanic Theresa May a incercat sa obtina un nou compromis in problema arzatoare a frontierei irlandeze, in pofida refuzului incapatanat al UE de a renegocia acordul retragerii Regatului Unit. Totusi, Theresa May a ajuns in capitala europeana intr-o atmosfera tensionata, la o zi dupa o polemica provocata de presedintele Consiliului European Donald Tusk.

„Ma intreb cum arata acest loc in infern, pentru cei care au promovat Brexitul fara macar schita unui plan in vederea realizarii lui in deplina siguranta”, a lansat Tusk, care conduce instanta din care fac parte sefii de stat si de guverne, intr-o conferinta de presa cu premierul irlandez Leo Varadkar. Acest comentariu a provocat reactii pasionale in Regatul Unit.

Dupa intalnirea cu Donald Tusk de joi, Theresa May a promis sa livreez Brexit-ul la timp, insa Donald Tusk a fost mai rezervat in declaratii.

“Sarcina mea este sa livrez Brexit-ul, sa-l livrez la timp si voi negocia foarte dur in zilele urmatoare pentru a realiza acest lucru”, a declarat Theresa May dupa discutiile avute cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, care au incheiat seria de intalniri de joi la Bruxelles.

La finalul discutiilor, Donald Tusk a transmis insa pe Twitter ca “inca nu se intrevede un progres”.

Pe de alta parte, Theresa May a criticat comentariul din ajun al lui Donald Tusk legat de “locul special in iad” rezervat celor care au promovat Brexit-ul fara a avea un plan pentru consecintele acestuia.

Acest limbaj “nu a fost de ajutor si a provocat o mare consternare in Regatul Unit”, a declarat sefa guvernului de la Londra.

„Obiectivul Regatului Unit este sa gaseasca un mijloc sa garanteze ca nu vom putea fi si ca nu vom fi prinsi in capcana plasei de siguranta (backstop)”, ar fi planuit Theresa May sa spuna in cadrul intalnirii de joi.

Aceasta dispozitie, desemnata adesea prin termenul englez „backstop”, a fost introdusa in acordul retragerii ca o solutie de ultim recurs, menita sa evite o reimpunere a unei frontiere fizice pe Insula Irlanda.

Acest dispozitiv prevede ca Regatul Unit sa ramana intr-o Uniune Vamala cu UE, iar procincia britanica Irlanda de Nord in piata unica a bunurilor, pentru a evita controale vamale si regulamentare fizice, in cazul in care nu se ajunge la alta solutie in cursul negocierilor cu privire la viitoarea relatie intre Londra si UE.

Potrivit Downing Street, trei optiuni sunt avute in vedere cu privire la „backstop” – si anume o limitare a acestuia in timp, o iesire unilaterala hotarata de Regatul Unit sau un plan propus de deputati pe baza folosirii tehnologiilor de control vamal dematerializate.

Insa Bruxelles-ul a indepartat deja primele doua optiuni in trecut si se indoieste de dezabilitatea celei de a treia.

Miercuri, cu ocazia unei vizite a lui Leo Varadkar la Bruxelles, Donald Tusk si Jean-Claude Juncker s-au cantonat in pozitia europeana.

„Noi nu putem sa acceptam ca acordul retragerii sa fie redeschis” negocierilor, a subliniat Jean-Claude Juncker intr-o conferinta de presa.

„Iar cum «barckstop»-ul face parte din acordul retragerii, nu putem sa redeschidem negocierile cu privire la «backstop»”, a insistat el.

Pentru UE este vorba nu doar despre a nu fragiliza Acordurile de Pace din 1998 care au pus capat tulburarilor in Irlanda de Nord, ci si despre apararea unui principiu de baza al blocului – piata unica.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.