Nastem si noi azi?! E vocea medicului roman, care se aude de zeci de ani in maternitatile din Romania

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu februarie 2, 2018 13:42

Nastem si noi azi?! E vocea medicului roman, care se aude de zeci de ani in maternitatile din Romania

“Nastem si noi azi?!”. E vocea medicului roman care trece printre paturi de gravide. “Nastem si noi azi?!” se aude de zeci de ani in spitale si in maternitati, iar aceasta intrebare imperativa a facut din Romania tara cu cea mai accentuata crestere a ratei de cezariene din Europa.

Cezariana este o operatie efectuata atunci cand nasterea naturala implica un risc major pentru fat sau pentru mama. Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca cezariana ar trebui sa fie exceptia de la regula si in niciun caz nu ar trebui recomandata ca o optiune comoda in detrimentul nasterii naturale.

Totusi, in Romania cezarienele au devenit regula, cu largul concurs al medicilor, care le prefera din motive ce tin de frica de malpraxis, de timpul lor liber si, nu in ultimul rand, de bani. Dupa Revolutie, tara noastra a inregistrat cea mai mare crestere a procentului de nasteri prin cezariana din Europa: peste 29% (de la 7.2%, in 1990, la 36,3%, in 2014), arata Recorder.

Colegiul Medicilor recunoaște problema: „Dacă nu este nicio suferință la mijloc, este o greșeală să faci cezariană”. Medicii spun însă la unison: „Terminați cu statisticile. Nu ne interesează cifrele când la mijloc sunt două vieți de om“. Și au dreptate. Cezarienele ar trebui, teoretic, să elimine tragediile din sălile de nașteri. Însă, deși suntem campioni la cezariene, suntem campioni și la tragedii. Din motive ce țin de lipsă de educație și sărăcie, România are cea mai mare rată a mortalității materne și infantile din Europa. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), 8 din 1.000 de nașteri se termină cu o tragedie.

Și atunci, de ce se naște România de mâine prin cezariană?

Sursa: Recorder

Sustine si tu proiectul jurnalistic Recorder

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.