Pilonul II de pensii nu se mai desfiinteaza. Premierul il contrazice pe ministrul Finantelor: A fost o eroare!

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu iunie 30, 2017 00:26

Pilonul II de pensii nu se mai desfiinteaza. Premierul il contrazice pe ministrul Finantelor: A fost o eroare!

Pilonul II de pensii nu se mai desfiinteaza. Premierul Mihai Tudose il contrazice pe ministrul Finantelor, Ionut Misa, afirmand ca pilonul II de pensii nu se desfiinteaza si ca a fost o eroare. Cu cateva ore inainte, Ionut Misa a susţinut că Pilonul II de pensii care administrează active de aproape 40 miliarde de lei va fi desfiinţat, iar banii vor fi returnaţi contribuabililor. Ba chiar acesta a explicat procedura. 

“Nu se desfiinteaza. Eu nu stiu de ce a spus o să il întreb. Cum să spuna asa ceva? Nu se desfiinţează punct”, a precizat prim-ministrul Tudose.

Ministrul finanţelor insistasencă această măsură nu reprezintă o naţionalizare a fondurilor de pensii private, însă amintim că în luna aprilie compania NN şi-a avertizat clienţii că o astfel de iniţativă va fi adoptată. În acel moment fondul respective de pensii au privit eventuala decizie, confirmată astăzi drept o naţionalizare.

Ministrul finanţelor, Ionuţ Mişa, a insistat că această măsură nu reprezintă o naţionalizare a fondurilor de pensii private, însă amintim că în luna aprilie compania NN şi-a avertizat clienţii că o astfel de iniţativă va fi adoptată. În acel moment fondul respective de pensii au privit eventuala decizie, confirmată astăzi drept o naţionalizare.

Contribuabilii vor opta între posibilitatea de a le administra statul și să le ofere o pensie sau să fie un privat care să le ofere acest lucru”, a declarat după audierile din comisie, ministrul Finanţelor, Ionuț Mișa.

“La nivelul Pilonului II de pensii astăzi sunt acumulate 40 miliarde lei. Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care ar primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună”, a spus Ionuț Mișa la audieri.

Această intenție a noului guvern reprezintă o schimbare radicală de optică față de acum câteva luni, când această idee, a naționalizării Pilonului II de pensii, a dat naștere unui adevărat scandal, în care a fost implicată compania NN. Aceasta își avertizase clienții că fondurile private de pensii sunt luate în calcul pentru o naționalizare. Puterea, în frunte cu Liviu Dragnea, a reacționat atunci virulent, iar scandalul s-a lăsat cu amendarea companiei NN și cu solicitarea revocării șefului ASF, Mișu Negrițoiu.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.