Presedintele Iohannis a transmis un mesaj romanilor din Marea Britanie, al caror viitor in aceasta tara este incert

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota ianuarie 16, 2019 21:15

Presedintele Iohannis a transmis un mesaj romanilor din Marea Britanie, al caror viitor in aceasta tara este incert

Presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, miercuri, romanilor din Marea Britanie, al caror viitor in aceasta tara este incert dupa ce Parlamentul Marii Britanii a respins acordul pentru Brexit negociat de premierul Theresa May cu liderii Uniunii Europene, transmite RoNews.co.uk

“In cazul in care, in final, se aproba acest acord, romanii din Marea Britanie vor avea asigurate toate drepturile si garantiile pentru sederea lor acolo. Insa noi suntem pregatiti pentru negocieri care vor fi duse cu succes si pentru alte scenarii. La acest moment, nimeni nu trebuie sa isi faca griji pentru romanii din Marea Britanie. Suntem aici, suntem pregatiti”, a declarat Iohannis.

Iohannis a declarat ca Guvernul Marii Britianii trebuie sa-si clarifice pozitia in aceasta chestiune, pentru ca nu s-au epuizat procedurile care pot duce intr-un final la aprobarea acestui acord, iar UE e pregatita si pentru alte variante.

“Nu e cazul de a intra in fibrilatii”, a spus seful statului intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni.

In opinia lui Iohannis, rezultatul votului este regretabil. De asemenea, Iohannis i-a asigurat pe romanii aflati in Marea Britanie ca drepturile lor vor fi aparate.

”Pe de alta parte, foarte multi romani au rude care muncesc acolo si isi pun intrebarea ce se intampla cu ei. Daca ramane acordul, le vor fi asigurate toate drepturile.

Insa suntem pregatiti pentru negocieri care vor duce si inspre alte scenarii. Nimeni nu trebuie sa isi faca griji pentru ei: suntem aici, suntem pregatiti, vom avea solutii.” – a spus presedintele Romaniei.

Marti seara, Parlamentul britanic a respins mai mult decat categoric, cu o majoritate de 230 de voturi, singurul plan care exista la ora actuala, adica acordul negociat cu UE de guvernul condus de Theresa May.

Dupa aceasta infrangere istorica si umilitoare, Guvernul se confrunta cu o motiune de neincredere in Parlament, care ar putea duce la alegeri generale. Votul are loc miercuri seara, 16 ianuarie.

In Camera Comunelor, acordul incheiat de sefa conservatorilor cu Bruxellesul nu a obtinut decat 202 de voturi favorabile, fata de 432 contra, cea mai grea infrangere suferita de un lider britanic din anii 1920. Acest vot istoric a aruncat Marea Britanie intr-o stare de confuzie cu privire la viitorul sau, cu doua luni si jumatate inainte de Brexit, noteaza AFP.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.