Profesorul Rafila: Ridicarea restrictiilor trebuie monitorizata pentru a vedea cum se reflecta in numarul de imbolnaviri

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota aprilie 25, 2020 12:21

Profesorul Rafila: Ridicarea restrictiilor trebuie monitorizata pentru a vedea cum se reflecta in numarul de imbolnaviri

Profesorul Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, a declarat ca ridicarea treptata a restrictiilor de circulatie de la data de 15 mai ar trebui monitorizata timp de doua saptamani pentru a vedea cum se reflecta in numarul de imbolnaviri. In opinia sa, debutul acestor masuri ar trebui sa se faca in momentul in care va exista un trend descrescator al numarului de noi cazuri. 

Propunerea profesorului Rafila a fost analizata in cadrul unei sedinte cu premierul si ministrul de interne, la care au participat o serie de medici epidemiologi. Se analizeaza varianta ca relaxarea masurilor luate in contextul pandemiei de coronavirus sa se faca gradual, la intervale de doua saptamani, timp in care sa fie monitorizate consecintele acestor masuri.

Daca la 15 mai se incheie starea de urgenta, iar libera circulatie nu mai poate fi limitata, cand sunt urgente de sanatate publica, unele restrictii pot fi aplicate sectorial, a mai spus epidemiologul. „In perioada care urmeaza, vom avea focare si nu este exclus sa apara focare, poate ca la nivel national o sa stam bine, dar apar focare, cum a fost cel de la Suceava si acolo trebuie sa poti sa iei o masura punctuala si cred ca se pot gasi parghii administrative”, a explicat Alexandru Rafila.

Si deschiderea scolilor trebuie sa se faca treptat, considera profesorul Rafila, incepand cu universitatile si liceele, pentru ca varsta elevilor si studentilor ii face mai receptivi la sfaturile privind purtarea mastilor si dezinfectarea pe maini, a mai spus profesorul.

„E mai usor sa discuti cu adulti sau adolescenti aceste lucruri”, spune Alexandru Rafila. Programul acestor unitati de invatamant trebuie insa regandit, pentru reducerea la jumatate a efectivului claselor, a mai spus specialistul. In cazul copiilor mai mici, utilizarea mastilor va fi dificila, pentru ca ei nu inteleg exact utilitatea lor. Profesorul Rafila a mai propus si masurarea temperaturii in unitatile de invatamant si la locurile de munca, pentru adulti.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.