Programul Prima Casa se afla in analiza Guvernului. Proiectul PSD “O familie, o casa” este neinteresant pentru liberali

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota noiembrie 30, 2019 17:26

Programul Prima Casa se afla in analiza Guvernului. Proiectul PSD “O familie, o casa” este neinteresant pentru liberali

O serie de programe, printre care si “Prima Casa”, sunt in analiza Guvernului pentru a se vedea daca au adus sau nu plus-valoare, a declarat, sambata dimineata, ministrul Finantelor Florin Citu, precizand despre proiectul PSD “O familie, o casa” ca nu este interesant pentru liberali.  

“Prima Casa se afla binenteles pe aceasta lista de programe (aflate in analiza -n.r.). Nu a fost nevoie (de bani la rectificare pentru “Prima Casa” -n.r.). Programele raman. Doar facem o analiza. Dupa ce facem o analiza, voi vedea care va mai ramane in picioare sau nu”, a declarat Florin Citu, la Antena 3.

Ministrul Finantelor a catalogat proiectul PSD, prin care programului “Prima Casa” i se atribuie un caracter social devenind “O familie, o casa”, ca nu este interesant pentru actuala guvernare.

“In trei ani de zile, am vazut toate proiectele PSD si nu cred ca a existat un proiect PSD care sa-mi fi starnit interesul asa de mult incat sa-l folosesc. Nici acest proiect nu va fi interesant pentru noi”, a declarat liberalul.

Pe 18 septembrie, Senatul a adoptat, in calitate de prim for legislativ sesizat, proiectul de lege pentru modificarea OUG 60/2009, prin care programului “Prima Casa” sa i se atribuie un caracter social, devenind “O familie, o casa”.

Proiectul propune:

• Modificarea titulaturii Programului „Prima casa” in programul “O familie, o casa”.

• Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului pentru familiile cu unul sau mai multi copii, la data solicitarii creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depasi valoarea de 7.000 lei.

• Mandatarea pe langa Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si a Fondului Roman de Contragarantare in vederea emiterii de garantii in numele si in contul statului, in favoarea bancilor care acorda credite persoanelor fizice pentru achizitia unei locuinte in cadrul Programului.

• Mentinerea avansului minim de 5% din pretul de achizitie al locuintei. Pretul de achizitie a locuintei este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data incheierii contractului de vanzare-cumparare, iar valoarea finantarii garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.

• Acordarea urmatoarelor subventii de dobanda:
– reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobanzii creditului garantat pe toata durata Programului pentru familiile cu un singur copil.
– reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobanzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai multi copii.

• Refinantarea creditelor obtinute in cadrul Programului, prin alte instrumente de finantare, cu exceptia altor credite acordate in cadrul Programului.

Pe 8 octombrie 2019, propunerea legislativa a fostului ministru de Finante Eugen Teodorovici a primit raport favorabil in Comisia de buget a deputatilor.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.