Regizorul Mircea Dragan a murit la varsta de 85 de ani. A regizat „B.D. la munte si la mare” si „Brigada Diverse”

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu octombrie 31, 2017 14:55

Regizorul Mircea Dragan a murit la varsta de 85 de ani. A regizat „B.D. la munte si la mare” si „Brigada Diverse”

Regizorul Mircea Dragan a murit luni seara, la varsta de 85 de ani, a declarat, pentru Agerpres, directorul Centrului National al Cinematografiei (CNC), Anca Mitran.

Mircea Dragan este unul dintre cei mai mari regizori ai Romaniei. El a semnat, printre altele, „Brigada Diverse intra in actiune” (1970), „Brigada Diverse in alerta” (1971) sau „B.D. la munte si la mare” (1971).

Mircea Drăgan s-a născut pe 2 octombrie 1932, pe acte fiind trecut pe 3 octombrie, la Gura Ocniței. A terminat IATC în 1955 ca șef de promoție la secția Regie. A debutat în 1957, cu filmul ”Dincolo de brazi”, și apoi a regizat ”Setea”, după romanul lui Titus Popovici, și ”Lupeni 29”.

Din 1964 a început să predea arta regizorală la IATC, la secția de regie film, devenind mai târziu rector al acestei instituții. „Neamul Șoimăreștilor”, „Columna”, „Brigada Diverse în acțiune”, „BD în alertă”, „BD la munte și la mare”, „Frații Jderi”, „Ștefan cel Mare”, „Cuibul salamandrelor”, „Aurel Vlaicu”, „Plecarea Vlașinilor”, „Cucoana Chirița” și „Chirița la Iași” sunt doar câteva dintre filmele care au rămas în sufletele românilor.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.