Revolutie in medicina: S-a inventat un bandaj injectabil care opreste sangerarile interne

Delia Ion
By Delia Ion aprilie 10, 2018 20:00

Revolutie in medicina: S-a inventat un bandaj injectabil care opreste sangerarile interne

Mai multi cercetatori din Texas au venit cu o noua descoperire foarte utila pentru medicina. Ei au descoperit o substanta care, odata injectata, actioneaza ca un “bandaj” care ajuta la oprirea sangerarilor interne dar si la vindecarea mai eficienta a ranilor. Substanta injectabila este produsa dintr-un ingredient pe care-l gasim, in mod obisnuit, in alimente si nanoparticule.

Diferit fata de ranile exterioare care pot fi reperate cu usurinta si implicit tratate cu rapiditate, ranile interne sunt mai periculoase caci nu se poate interveni asupra lor cu aceeasi ususinta. La fel de adevarat este insa faptul ca sangerarile interne trebuie oprite imediat astfel incat descoperiri de felul “bandajului” intern sunt un mare plus pentru medicina.

Chiar daca in ultima vreme s-au facut progrese semnificative in privinta tratarii ranilor interne, in prezent oprirea sangerarii din regiuni adanci ale corpului este extrem de dificila. O echipa de cercetatori din cadrul Universitatii din Texas au inventat un ”bandaj injectabil” cu totul nou ce are la baza agent de gelifiere din alge si nanoparticule bidimensionale din lut.

Impreuna, aceste ingrediente formeaza hidrogel, o substanta extrem de absorbanta cu o consistenta gelatinoasa. ”Hidrogelul injectabil este un material promitator pentru ranile interne si sangerari, deoarece aceste biomateriale pot fi introduse in zona ranii prin intermediul unei operatiuni minim-invazive,” scrie echipa in cadrul lucrarii.

Principala substanta din hidrogelul injectabil este k-caragenan derivat din algele rosii. In cadrul studiilor anterioare specialistii au descoperit ca particulele de nanosilicat pot imbunatati structura gelului prin formarea unui cadru.

Atunci cand substanta a fost testata pe animale si tesut uman creat in laborator, nanoparticulele au dus la coagularea sangelui in mai putin de trei minute. ”Un bandaj injectabil ideal ar trebui sa se soldifice imediat dupa injectarea in regiunea in care se afla rana,” a declarat biomedicul Akhilesh K. Gaharwar. Pe de alta parte, specialistii au observat o regenerare mult mai rapida a ranii in cadrul testelor de laborator.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.