Rezolutie despre Revolutia din 1989 din Romania, adoptata in Parlamentul European

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota decembrie 16, 2019 16:13

Rezolutie despre Revolutia din 1989 din Romania, adoptata in Parlamentul European

O rezolutie despre Revolutia din 1989 din Romania va fi dezbatuta si adoptata, luni seara, in sedinta care se va desfasura in Parlamentul European la Strasbourg. Potrivit agentiei Agerpres, initiativa dezbaterii a avut-o grupul popularilor europeni (PPE), iar documentul a fost propus de fostul presedinte Traian Basescu si de eurodeputatul Rares Bogdan (PNL).

“Violenta folosita impotriva poporului in Decembrie 1989 a marcat puternic societatea romaneasca, iar identificarea persoanelor vinovate de aceste crime ramane o intrebare dureroasa pentru victimele acelor zile si familiile lor, dar si pentru toti romanii”, precizeaza textul rezolutiei.

Potrivit documentului, revolutia din decembrie 1989 a fost „declansata prin revolta populara de la Timisoara, continuata in Arad, Braila, Brasov, Cluj, Constanta, Sibiu, Cisnadie, Hunedoara, Targu-Mures, Miercurea-Ciuc, Pitesti, Bucuresti si in alte localitati ale tarii si transformata in revolutie antitotalitara, care a dus la caderea regimului comunist si la instaurarea democratiei, care a marcat, in mod tragic, inceputul tranzitiei poporului roman catre libertate si stat de drept si care s-a soldat cu pierderea a 1.142 de vieti omenesti, ranirea a 3.138 de persoane, si retinerea in detentie a 760 de manifestanti”.

Initiativa dezbaterii a avut-o grupul popularilor europeni (PPE), iar documentul a fost propus de fostul presedinte Traian Basescu si de eurodeputatul Rares Bogdan (PNL).

„In plenul PE a mai fost comemorata Revolutia de Catifea din Cehia si caderea comunismului in Polonia. Doar Germania a mai obtinut Rezolutie, pentru a marca momentul caderii zidului Berlinului”, a declarat Rares Bogdan.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.