Romchim, un altfel de Hexi? Un medic de la Elias a descoperit 2 milioane de bacterii de hazna pe mililitru de dezinfectant

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota mai 25, 2016 18:41

Romchim, un altfel de Hexi? Un medic de la Elias a descoperit 2 milioane de bacterii de hazna pe mililitru de dezinfectant

Hexi nu e unic. Romchim este un altfel de Hexi Pharma. Un medic de la Elias a descoperit din curiozitate profesionala 2 milioane de bacterii pe mililitru de dezinfectant, dezvaluie Catalin Tolontan intr-un nou material publicat pe tolo.ro. Bacteriile descoperite la microscop de medicul de la Elias erau ”bacterii de hazna”. 

Dosarul dezinfectanților ar fi putut porni în 2014, cînd un copil nou născut și un bolnav de cancer au intrat în stare gravă pentru că au contactat infecții nosocomiale. După cîteva zile, două colege de laborator din spitalul bucureștean Elias au găsit ceva care le-a îngrozit.

2 milioane de bacterii pe mililitru de dezinfectant au fost descoperite din curiozitate profesională! Era aceeași bacterie depistată în sîngele pacienților.

Ministerul condus atunci de Nicolae Bănicioiu a îngropat subiectul Romchim cu aceleași argumente cu care ministerul condus de Patriciu Achimaș a încercat să acopere dosarul Hexi Pharma.

În 2014, autoritățile și purtătorii de cuvînt precum Alexandru Rafila au reușit mușamalizarea, deși dezinfectanții plini cu germeni au fost certificați la București, Târgu Mureș, Tîrgoviște, Arad, Galați și Focșani! 10,5 milioane de lei a fost cifra totală de afaceri a Romchim pe 2015. 99% din cifra de afaceri a Romchim este cu mediul privat, potrivit declarațiilor companiei.

Alexandru Rafila spunea in 2014 că infecțiile nosocomiale trebuie ”cercetate istoric” și că ”ministerul este o instituție de reglementare, nu de intervenție”!

Reflexul de camuflare a fost același în 2014 și 2016. Cultura negării triumfă chiar și atunci cînd sistemul e prins cu pantalonii în vine, în haznaua cu nume de floare.

Aceiași oameni au manipulat publicul și în 2014 și în 2016. Miniștrii pleacă, în timp ce funcționarii și vectorii de opinie ai sistemului rămân, subliniaza Catalin Tolontan, care mai sustine ca alți participanți la mușamalizare au fost Inspecția Sanitară din MS și DSP-ul, care nici măcar nu amintește criza în raportul său anual!

De fapt, bacteria era acolo din fabricație! Romchim scosese dezinfectant cu germeni. Ce s-a întâmplat mai departe? „Au pornit un control care a protejat firmele mari”.

DOSARUL DEZINFECTANTILOR ARE STATE VECHI

Am discutat despre cei care au diluat și despre cei care au suferit. Astăzi citiți povestea oamenilor care n-au tăcut. Numele ei este doctor Mariana Buzea, se arata in articolul publicat pe tolo.ro.

Alexandru Rafila a declarat pentru Gazeta Sporturilor: ”Sunt gata să mă urc în avion chiar acum pentru o întrunire la Organizația Mondială a Sănătății, așa că nu pot vorbi prea mult. La OMS se va discuta și despre bacteriile rezistente la antibiotice. E adevărat că eram atunci consilierul lui Nicolae Bănicioiu. Consilier onorific. Dar nu m-a rugat ministrul să gestionez comunicarea, am vorbit pentru că așa am crezut eu. Nu mai țin minte ce am declarat în 2014, dar eu am fost mereu ferm în legătură cu infecțiile nosocomiale! E demotivant ce se întîmplă și mă întreb dacă nu se urmărește denigrarea Societății de Microbiologie pe care o conduc”.

Iti recomandam si: Spitalul CF2 avea un contract barosan cu Hexi Pharma. S-a gasit stafilococ pioceanic si in cuva unde se sterilizeaza instrumentarul

Medicamentele contra infectiilor nu au niciun efect! Medicul Carstoveanu: Importul unor medicamente generice care nu-si fac efectul e protejat de politicieni

Investigația este semnata de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

– De ce face febră copilul nou-născut?
– Nu e singurul caz.

Directoarea medicală Daniela Safta se oprește din raportul de gardă.

– Cum nu e singurul? Cine mai e?
– Bătrânul de la oncologie. Și el face febră.

În această zi de iulie 2014, oamenii de la Spitalul de Urgență Elias din București sunt foarte aproape să declanșeze criza de azi a dezinfectanților. S-ar fi economisit doi ani și, spun medicii, multe vieți.

Dar, deși Elias face, punct cu punct, „ceea ce datoria ne cerea să facem”, sistemul a înghițit undeva macabra întâmplare și a scuipat-o în grădina uitării.

Un musafir cu nume de floare: Serratia marcescens
Imediat, laboratorul de microbiologie de la Elias identifică tulpina din sîngele pacienților.

„Ne-am trezit cu o bacterie nouă pentru spitalul nostru: Serratia marcescens. O bacterie de hazna! Ceva nu era în regulă”, își amintește Daniela Safta, director medical.

Dar nu știu de unde s-o apuce.

Nou-născutul și bărbatul vârstnic, bolnav de cancer, intră în sepsis. Starea e gravă. Medicii le dau antibiotice și, după complicații, reușesc să-i stabilizeze. Sentimentul de pericol rămâne. Au apărut infecții nosocomiale în spital și nu știu de unde provin!

Ridicând ochii din microscop „Am obosit. Mă ridic un pic”.

Iti recomandam si: Medicul Ion Uta, tatal lui Teo, trage un semnal de alarma catre medici: Incetati cu antibioticele!

In Romania nu boala te ucide, ci sistemul! Problemele grave din sanatate raman nerezolvate

TOLO: Synevo a folosit dezinfectanti diluati in Romania! Compania de analize medicale are 2,7 milioane clienti

Pe 30 iulie 2014, Mariana și Marilena, zici că-i textul unei cărți de desenat pentru copii!, privesc lamelele prin microscop. E o operațiune de rutină, fără legătură cu infecțiile nosocomiale descoperite. Cele două femei lucrează în laboratorul de la parterul spitalului Elias.

Marilena, cea mai slăbuță dintre ele, se ridică, se întinde o țâră și se spală pe mâini. Chiuveta e un pic în dreapta, la cinci metri de scaunul său. Se săpunește, se șterge, așteaptă. Revine lângă colega sa. „Ce Dumnezeu! Ce urât se vede!”.

Mariana își ridică ochii din microscop. E deconcertată. „Ce zici că se vede?”. „Săpunul. Despre el vorbesc. Săpunul ăsta parcă mi-a lăsat ceva pe mâini”, îi răspunde Marilena.

Mariana se duce, la rându-i, către chiuvetă. Își toarnă săpunul lichid în palmă și-l privește lung. Parcă vede pentru prima oară lumea la dimensiuni marcoscopice.

De ce nu? Au pus săpunul pe lamele.

Pe 30 iulie 2014, Mariana Buzea și Marilena Filipoiu sînt primii doi doctori din România care descoperă bacterii într-un produs care trebuia să omoare bacteriile.

Mariana are ideea să preleveze imediat probe din săpunul lichid care le părea impur la ochi. La ochi!

„Am pus în laborator două lamele: una cu săpun din laborator și cealaltă cu săpunul de la asistente”, povestește doctorul Buzea.

„Pe una dintre lamele am scris NOI și pe cealaltă am scris VOI”, își amintește, râzând, colega ei, Marilena Filipoiu.

Ambele probe, NOI și VOI, proveneau din săpunul Maxil, produs de o fabrică din Târgu Mureș pe nume Romchim.

Peste o zi, ele privesc ce a crescut pe lamelele cu substanța dezinfectantă. „Ne-am îngrozit!”. Este Serratia marcescens, un germene care se dezvoltă în rahatul uman.

2 milioane de bacterii pe mililitru

Directorul spitalului, Doina Dimulescu, trimite probele la Institutul Cantacuzino. „Am vrut să vedem ce concentrație de bacterii avea săpunul”, spune ea.

Rezultatul este pur și simplu de neacceptat pentru un microbiolog. 2 milioane de bacterii pe un mililitru de săpun dezinfectant Maxil a depistat laboratorul Cantacuzino în mostrele trimise de la spitalul Elias.

Ce înseamnă 2 milioane de bacterii pe un mililitru? O linguriță are 5 mililitri. Altfel. Un mililitru înseamnă 5 picături de lichid. 2 milioane de bacterii în cinci picături!

400.000 de bacterii într-o picătură e mult? Medicii de la Elias râd de ziariști.

„Dacă e mult? E enorm! E mult mai mult decât cea mai deficitară apă de la chiuvetă”.

Germenele venea din fabrică

Chiar înainte ca Nicolae Bănicioiu „să recomande” în octombrie 2014, cu aceleași cuvinte și cu aceeași întîrziere ca-n 2016!, retragerea dezinfectanților neconformi din spitale, medicii discutaseră deja între ei.

„Am sunat acolo unde știam că mai folosesc Maxil. La Focșani și la Spitalul de Transplant Cardiologic din Târgu Mureș ne-au confirmat că au găsit același germene în săpun. Nu mai știu ce au făcut Tîrgoviște, Aradul și Galațiul”, rememorează Daniela Safta.

Bacteria era acolo din fabricație! Romchim scosese dezinfectant cu germeni.

Ce s-a întâmplat mai departe?

„Au pornit un control care a protejat firmele mari”
„Au făcut un control pe dezinfectanți în toată țara”, spune chiar Cornel Moldovan, directorul de la Romchim, producătorul săpunului contaminat.

Ancheta integrala a lui Catalin Tolontan o puteti citi pe tolo.ro

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.