Senatul a respins solicitarea presedintelui Iohannis de reexaminare a legii privind incetarea interdictiilor pentru parlamentarii aflati in conflict de interese

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu aprilie 10, 2018 20:46

Senatul a respins solicitarea presedintelui Iohannis de reexaminare a legii privind incetarea interdictiilor pentru parlamentarii aflati in conflict de interese

Senatul a respins, marti, solicitarea presedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii privind incetarea interdictiilor pentru parlamentarii aflati in conflict de interese, initiata de deputatul PSD Florin Iordache. In calitate de for decizional, Senatul a respins solicitarea cu 69 de voturi “pentru” si 33 de voturi “impotriva”. 

Dupa decizia luata de Senat, legea Iordache va ajunge din nou pe masa presedintelui Klaus Iohannis.

Potrivit art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010, interdicţia poate consta în decăderea din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului ori, dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, interdicţia poate consta în aceea că persoana nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Totodată, în cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării conflictului de interese, interdicţia de trei ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese.

La mijlocul lunii martie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis legea Parlamentului pentru reexaminare, afirmând că, prin adoptarea acesteia, este pusă în discuţie respectarea angajamentelor asumate de România, în calitate de membru al Uniunii Europene.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.