Tabere gratuite pentru copiii din diaspora in centre de agrement situate la mare si la munte in Romania

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota aprilie 2, 2019 20:16

Tabere gratuite pentru copiii din diaspora in centre de agrement situate la mare si la munte in Romania

Peste 3.000 de copii romani din diaspora vor beneficia de tabere gratuite din partea Guvernului. In acest an, este vorba despre un numar record de locuri in patru centre de agrement de la mare si de la munte. Taberele se vor organiza in perioada 1 iulie – 27 august. 

Taberele ARC au avut pana acum peste 23 de mii de participanti. Programul cuprinde activitati culturale legate de istoria si civilizatia romaneasca, precum si cursuri de limba romana. Pe langa activitatile educative si culturale, taberele ARC sunt axate si pe programe de sport.

Peste 3.000 de copii si tineri romani din comunitatile istorice si din diaspora vor beneficia de programul de tabere ARC care se va derula anul acesta in patru judete din Romania. Programul a fost lansat astazi, 2 aprilie, la sediul Guvernului Romaniei, in prezenta premierului Viorica Dancila, a ministrului pentru Romanii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a ministrului Tineretului si Sportului, Bogdan Matei.

Cu acest prilej, ministrii Natalia-Elena Intotero si Bogdan Matei au semnat Protocolul de Colaborare in baza caruia va avea loc cea de-a unsprezecea editie a taberelor ARC, un proiect devenit traditie, la care au participat deja, in total, peste 23.000 de copii, tineri si profesori.

La deschiderea oficiala a programului, premierul Viorica Dancila a salutat actiunea celor doua ministere partenere si a subliniat importanta unui astfel de proiect in sustinerea identitatii etnice, culturale si lingvistice a tinerilor, elevilor si studentilor romani de pretutindeni, din jurul granitelor si din diaspora.

Totodata ministrul pentru romanii de pretutindeni, Natalia Elena Intotero, si-a exprimat aprecierea fata de toti cei care au contribuit la dezvoltarea acestui proiect de suflet si a subliniat ca prin contributia autoritatilor locale, dar si a misiunilor diplomatice ale Romaniei si a organizatiilor si asociatiilor romanilor din afara granitelor Romaniei. taberele ARC vor fi, si in acest an, un prilej de reconectare a elevilor si studentilor romani cu tara de origine, cu traditiile, cultura si arta ce fac parte din cartea de vizita a Romaniei si a romanilor de pretutindeni.

Programul de tabere ARC se adreseaza etnicilor romani (elevi, tineri, studenti si profesori) din tarile aflate in jurul granitelor si Balcani: Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreana, Serbia (Voivodina si Valea Timocului), Bulgaria, Ucraina (regiunea Cernauti, Odessa si Transcarpatia), Albania, Republica Macedonia de Nord, Ungaria, precum si celor din diaspora de mobilitate (Italia, Spania, Grecia, Canada, Portugalia, Marea Britanie, Franta, Germania etc.).

Anul acesta, participantii au la dispozitie cel mai mare numar de locuri de pana acum – peste 3.000. Taberele se vor organiza in serii consecutive, in perioada 1 iulie – 27 august, in centrele de agrement din Sulina, judetul Tulcea, Oglinzi, judetul Neamt, Caprioara, judetul Hunedoara, si Sacelu, judetul Gorj.

„ARC” este parte a Programului de Guvernare 2018-2020 si face parte din pilonul Educatie „Nicolae Iorga”, inscriindu-se in Planul anual de actiuni proprii al Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni.

 

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.