Valul de arestari continua in Turcia. Autoritatile au dispus, luni, arestarea a 42 de jurnalisti, informeaza postul privat NTV. Pana acum, peste 60.000 de persoane au fost demise sau plasate in stare de arest, actiunea incadrandu-se intr-o serie de masuri de epurare dupa lovitura de stat esuata din Turcia.
Autoritatile turce continua masurile luate impotriva celor considerati responsabili pentru tentativa de lovitura de stat. Liderul turc Recep Tayyip Erdogan a dispus demiterea, arestarea sau investigarea a mii de militari, politisti, judecatori, procurori sau profesori pentru legaturi cu tentativa de lovitura de stat.
Luni, autoritatile turce au dispus arestarea a 42 de jurnalisti, printre ei aflandu-se si cunoscutul comentator si fost parlamentar Nazli Ilicak. In total, 60.000 de persoane au fost demise sau arestate de autoritati.
Organizatia pentru apararea drepturilor omului Amnesty International a anuntat duminica, intr-un raport, ca a cules „probe credibile” care atesta cazuri de torturare a detinutilor dupa tentativa de lovitura de stat.
Amnesty International precizeaza ca politia din Ankara si Istanbul „a mentinut detinuti in pozitii dureroase in perioade de pana la 48 de ore” si face referire, de asemenea, la privarea de hrana si apa, raniri, amenintari si, „in cazurile cele mai grave”, batai, tortura si violuri.
Un oficial de rang inalt a respins acuzatiile formulate de organizatie si a dat asigurari ca Turcia respecta drepturile omului. „Ideea ca Turcia, o tara care vrea sa se integreze in Uniunea Europeana, nu ar respecta legea este absurda”, a declarat acest oficial citat de AFP.