Guvernul Orban a cazut prin motiune de cenzura, cearta politica va fi arbitrata de Klaus Iohannis
Politica

Zeci de legi importante trec pe ascuns de Parlament, fara a mai fi dezbatute

Zeci de legi importante trec pe ascuns de Parlament, fără a mai fi dezbătute. Aleşii alocă din ce în ce mai puţin timp problemelor legislative. Iar efectele se văd. În ultimii ani, numărul proiectelor de lege adoptate prin procedura tacită la Camera Deputaţilor şi Senat, adică fără să fie dezbătute timp de 60 de zile, a crescut foarte mult, subliniaza jurnalistii de la Adevarul. Iar printre iniţiativele ale căror termene de dezbatere şi vot au fost depăşite se numără proiecte importante. 236 de proiecte legislative au adoptat tacit senatorii și deputații în ultimii doi ani.

Analiştii spun că aleşii apelează la tertipul adoptării tacite fie din lene sau dezinteres, fie premeditat, pentru a ascunde de ochii opiniei publice legile ce pot provoca nemulţumiri. „Atunci când proiecte extrem de importante pentru societate trec tacit nu putem decât să bănuim că e o încercare de a le ascunde de ochii publicului. (…) E o tentaţie a politicianului roman sa abuzeze de proceduri şi cutume pentru a-şi impune propriile dorinţe”, sustin specialistii consultati de Adevarul.

Printre proiectele cu greutate care ar fi necesitat dezbatere sunt unele foarte importante, precum Legea graţierii, propunerea legislativă privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Codului Penal (inclusiv privind falsificarea şi contrafacerea), propunerea legislativă pentru modificarea Legii achiziţiilor publice, sau proiectul pentru completarea Legii privind apărarea împotriva incendiilor

Printre proiectele cu greutate care ar fi necesitat dezbatere sunt unele foarte importante, precum Legea graţierii, propunerea legislativă privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Codului Penal (inclusiv privind falsificarea şi contrafacerea), propunerea legislativă pentru modificarea Legii achiziţiilor publice, sau proiectul pentru completarea Legii privind apărarea împotriva incendiilor.

Ultima iniţiativă legislativă importantă a fost adoptată tacit de senatori chiar zilele trecute. Este vorba de un proiect de lege care va permite, în cazul violenţei în familie, dezincriminarea agresorului în cazul în care ajunge la împăcare cu victima la prima plângere penală, dar nu şi la următoarele.

Articolul integral poate fi citit pe site-ul Adevarul

Stiri pe aceeasi tema

Victor Ponta va pleca in SUA. Cu cine se va intalni premierul roman la Washington si New York

Cristiana Petrariu Bota

Rezultate obtinute in Diaspora la alegerile prezidentiale 2019, primul tur. Date partiale

Cristiana Petrariu Bota

Protest in trafic fata de coloana oficiala a unui demnitar

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult