-0.5 C
România
28 ianuarie 2023
Zile libere 2019. Guvernul planifica minivacantele din 2019, o propunere legislativa care completeaza Codul Muncii a fost depusa la Senat
Politica

Zile libere 2019. Guvernul planifica minivacantele din 2019, o propunere legislativa care completeaza Codul Muncii a fost depusa la Senat

ZILE LIBERE 2019. Guvernul planifica minivacantele din 2019, o propunere legislativa care completeaza Codul Muncii a fost depusa la Senat, astfel incat sectorul public si sectorul privat sa efectueze planificarea din timp a activitatilor. 

38 de parlamentari au decis sa inregistreze la Senat o propunere legislativa care completeaza Codul Muncii. Pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, Guvernul va trebui sa stabileasca toate minivacantele de care vor beneficia bugetarii in decursul anului respectiv.

„Pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, Guvernul stabileste prin Hotarare de Guvern zilele de munca pentru care se acorda zile libere, care preced si care succed sarbatorile legale, respectiv zilele in care recupereaza acesta”, prevede proiectul de lege de modificare a Codului Muncii.

Initiatorii de la UDMR, PSD si PNL spun ca predictibilitatea astfel obtinuta va facilita planificarea din timp a activitatii sectorului privat cu cea din sectorul public.

Mai mult, in expunerea de motive se arata ca proiectul „ofera si posibilitatea programarii activitatilor familiale in familiile unde parintii lucreaza in ambele sectoare economice, masura apreciata nu numai de angajatori si angajati dar si de sectoarele turistice. Prin posibilitatea de a se pregati din timp pentru mini-vacantele astfel stabilite, turistii isi pot planifica in acest sens mini-vacante iar agentiile de turism se pot pregati cu oferte avantajoase”.
Pana acum, Guvernul a stabilit, in preajma unor sarbatori legale, acordarea unor zile libere pentru a face o „punte” intre ziua de sarbatoare legale si week-end.

Potrivit Codului Muncii, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt: 1 si 2 ianuarie; 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane; Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui; prima si a doua zi de Pasti; 1 mai; 1 iunie; prima si a doua zi de Rusalii; Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei; 1 decembrie; prima si a doua zi de Craciun; doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Related posts

Profesorul Ioan Stanomir: Romania este guvernata de cea mai inepta administratie din perioada postcomunista

Ioana Badulescu

Victor Ponta s-a intors in tara. Premierul s-a dus la Guvern in carje si i-a surprins pe jurnalisti cu un nou look

Lucy Ionesco

Mihail Balasescu, fost secretar general al PNL, gasit mort la Ilfov. Crima este prima ipoteza

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult