Ministrul Apararii il acuza pe Iohannis ca a incalcat legea, prelungind cu un an mandatul generalului Nicolae Ciuca la conducerea Armatei Romane
Breaking NewsSocial

Ziua Armatei Romane este marcata pe 25 octombrie. Ceremonii in garnizoanele din tara si in bazele din strainatate

La 25 octombrie, este marcata Ziua Armatei Romane. Sunt organizate o serie de manifestari in principalele garnizoane din tara, in statele in care Romania are acreditati atasati ai apararii si in bazele militare din teatrele de operatii unde sunt dislocati militarii romani. 

Devenita simbol al tuturor bataliilor si eroilor neamului romanesc, data de 25 Octombrie a ramas intiparita in sufletele romanilor ca zi in care tara isi sarbatoreste Armata si pe cei care au fost sau sunt in slujba ei. La 25 octombrie 1944, Armata Romana elibera ultima localitate romaneasca de sub ocupatie straina: orasul Carei. Sarbatoarea a fost instituita prin decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.

In 1944, la aceasta data, teritoriului Romaniei era eliberat de sub ocupatie hortysto-fascista, cu jertfa a mii de vieti. Momentul nu a insemnat si incetarea luptelor duse, alaturi de puterile Natiunilor Unite, pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei si Austriei, pana la victoria finala.

In zilele noastre, Armata participa cu efective la diverse misiuni internationale de combatere a terorismului, de sprijinire a pacii sau umanitare, majoritatea aflate sub egida NATO, al carei membru Romania este din 2004.

In Bucuresti, vineri, de la ora 8.30, la Monumentul Eroilor Patriei din al Doilea Razboi Mondial (Universitatea Nationala de Aparare) si la Monumentul Eroilor Genisti (Piata Leu) vor avea loc ceremonii militare si religioase de depuneri de coroane si jerbe de flori; la Muzeul Militar National „Regele Ferdinand I” – va avea loc „Ziua Portilor Deschise”, de la ora 9.00, iar la Oficiul National pentru Cultul Eroilor – „Ziua Portilor Deschise la Castelul Tepes” si marcarea implinirii a 100 de ani de la institutionalizarea domeniului cultul eroilor in Romania, prin infiintarea Societatii Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi, noteaza Agerpres.

De la ora 9.30, in Parcul Carol I se va desfasura o expozitie de tehnica si echipamente militare, standuri de promovare a carierei militare, standuri de carte, miniconcert de muzica de fanfara sustinut de catre Muzica Reprezentativa a MApN, spectacol folcloric cu participarea Ansamblului artistic „Doina” al Armatei, atelier de instructie pentru promovarea carierei militare „Military Boot Camp” si exercitii demonstrative EOD, de tip Drill-team, catarare si tiroliana.
Incepand cu ora 10.00, la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I va avea loc o ceremonie militara de depuneri de coroane de flori, ceremonia de decorare a Drapelului de Lupta al Comandamentului Fortelor Intrunite si de depunere a juramantului militar de catre elevi si studenti din institutii militare de invatamant, simultan cu survolarea zonei de catre aeronave ale Fortelor Aeriene Romane.

Tot in Bucuresti, de la ora 10.00, la Muzeul National al Aviatiei Romane va avea loc „Ziua Portilor Deschise” si vernisarea expozitiei „45 de ani de la primul zbor al aeronavei IAR 93”, iar de la ora 19.00 o ceremonie de retragere cu torte pe itinerariul Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, Brigada 30 Garda „Mihai Viteazul” (Bulevardul Timisoara).

La Carei, vineri, de la ora 14.00, in Parcul Karoly vor avea loc exercitii demonstrative, prezentare de tehnica militara si atelier de tehnici de supravietuire, iar de la ora 16.30, la Ansamblul monumental „Glorie Ostasului Roman” va fi organizata o ceremonie de depuneri de coroane si jerbe de flori si ceremonie de acordare de distinctii Drapelelor de Lupta ale unor unitati militare, simultan cu survolarea zonei de catre aeronave ale Fortelor Aeriene Romane si cu sosirea „Stafetei Veteranilor”, care a plecat din Capitala pe 17 octombrie.

La Satu Mare, de la ora 15.00 va avea loc o ceremonie de depuneri de coroane de flori la Monumentul Ostasului Roman.

Ceremonii similare vor avea loc in toate garnizoanele din tara si la monumentele eroilor. In teatrele de operatii unde sunt dislocati militari romani se vor desfasura ceremonii militare, activitati cultural-educative si videoteleconferinte.

De asemenea, ceremonii de depunere de coroane de flori vor fi organizate la monumentele ostasilor romani din Austria, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Republica Moldova si Ungaria.

Related posts

Premierul Dancila: Sunt bani de salarii si pensii. Uitati de Pilonul II, a fost o propunere a Comisie de Prognoza neagreata de Guvern

Ioana Badulescu

MCV, publicat cu doua luni inainte de presedintia romana a UE. Rapoartele pentru Romania si Bulgaria sunt asteptate pe 13 noiembrie

Ioana Badulescu

Horia Tecau si Jean-Julien Rojer au castigat proba de dublu a turneului BRD Nastase-Tiriac Trophy

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult