Vineri sarbatorim Ziua Iei si Sanzienele! Intreaga planeta se imbraca in Ie
Life

Vineri sarbatorim Ziua Iei si Sanzienele! Intreaga planeta se imbraca in Ie

ZIUA IEI – SANZIENELE 24 IUNIE 2016. Ziua Iei si Sanzienele sunt sarbatorite vineri, 24 iunie, pentru a patra oara consecutiv. Ia, bluza romaneasca, poate deveni un brand de tara recunoscut de toata planeta daca vom reusi sa promovam impreuna traditia noastra mostenita din timpuri imemoriale. Cei de la La Blouse Roumaine au initiat aceasta sarbatoare, care coincide cu Sanzienele. La Sanziene se injumatateste anul, iar la miezul zilei Soarele joaca pe cer”. E ziua in care vara incepe sa dea inapoi, iar cucul amuteste, caci a cantat neintrerupt trei luni.

Pentru a patra oară consecutiv, pe 24 iunie 2016, Sânzienele vor îmbrăca Planeta în IE. Vom purta II, cămăşi sau costume tradiţionale, oriunde ne-am afla, pentru a ne spune povestea, pentru a fi împreună, pentru a promova imaginea frumoasă, dar de multe ori necunoscută a României, pentru a celebra sărbătoarea Sânzienelor şi a Sfântul Ioan de Vară.

Ziua Universală a Iei este o iniţiativă a comunităţii LA BLOUSE ROUMAINE, născută pe facebook în 2012, ce a declanșat una dintre cele mai importante mișcări culturale din ultimii 25 de ani, dedicate iei și culturii identitare din România.

La Blouse Roumaine a creat și inițiat Ziua Universală a Iei, pe 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea Sânzienelor și Sfântul Ioan de vară. Evenimentul s-a bucurat de un succes imens, fiind celebrat, doi ani la rând, pe 6 continente, in peste 50 de țări și 100 de localități din România și din întreaga lume.

Comunitatea La blouse roumaine a primit premiul revistei Business Review pentru Cel mai important efort de promovare a României in 2013, premiul de Proiectul Anului acordat de Asociația Cele mai Frumoase Sate Românești și nominalizarea revistei Foreign Policy Romania în Top 100, categoria inițiativelor culturale care mişcă ţara în direcţii bune.

DESPRE SANZIENE

„Unii spun ca in noaptea aceasta, exact la miezul noptii, se deschid cerurile. Nu prea inteleg cum s-ar putea deschide, dar asa se spune: ca in noaptea de Sanziene se deschid cerurile. Dar probabil ca se deschid numai pentru cei care stiu cum sa le priveasca”, spunea Mircea Eliade.

La Sanziene se injumatateste anul, iar la miezul zilei Soarele joaca pe cer”. E ziua in care vara incepe sa dea inapoi, iar cucul amuteste, caci a cantat neintrerupt trei luni.

In dimineata de Sanziene fetele se spala goale in roua pentru a fi dragastoase. Sanzienele sunt si o sarbatoare a iubirii, e ziua in care e bine sa faci dragoste, caci Sanzienele aduc bucurie si rod celor care le serbeaza.

La Sanziene pasarile se jelesc caci incepe vara sa dea spre iarna. Barbatii dau flori fetelor, caci de Sanziene, florile si tot campul incep sa dea-napoi.

Sanziana umbla in aceasta zi, cea mai lunga din an, pe de-asupra pamantului, canta si danseaza, insotita de zane tinere fecioare, purtand toate cununi de flori pe cap si spice de grau.
Se spune ca in noaptea de Sinziene cel ce vede ielele dansind isi pierde mintile si putinta de a rosti.

Sau de a povesti: „Era odata un om care povestea frumos. Seara, cind se intorceau oamenii de la munca, toti se adunau imprejurul lui, si el le povestea. Ce ai vazut azi? — il intrebau ei. Am vazut acolo, in padure, un mosneag care cinta din fluier; si toate vietatile padurii se adunasera imprejurul lui si jucau. Si ce ai mai vazut? Jos, la malul apei, am vazut trei zine care-si despletisera parul si care si-l pieptanau in oglinda apei… Dar, intr-o zi, omul care povestea a auzit cu adevarat cintecul mosneagului, a vazut jocul vietatilor padurii si, mai la vale ceva, a intilnit trei zine care-si jucau parul in oglinda apei. Si, in seara aceea, cind oamenii ii cerura sa le spuna ce vazuse, el le-a raspuns: „N-am vazut nimic.”

Stiri pe aceeasi tema

Florin Calinescu, la ROMANII AU TALENT 2016. Raman indragostit de Pro TV si de Andreea Esca

Cristiana Petrariu Bota

A murit Nancy Sinatra, prima dintre cele patru sotii ale lui Frank Sinatra si mama celor trei copii ai lui

Ioana Badulescu

Teatrul Nottara va sustine spectacolele la Teatrul Elisabeta

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult