Ziua Mondiala a Prematuritatii. Diana Gamulescu, presedintele Asociatiei Prematurilor, ne vorbeste despre drama copiilor nascuti prematur in Romania: Ce copil sa dai la o parte ca sa oferi altuia sansa la viata?
Breaking News Social

Ziua Mondiala a Prematuritatii. Diana Gamulescu, presedintele Asociatiei Prematurilor, ne vorbeste despre drama copiilor nascuti prematur in Romania: Ce copil sa dai la o parte ca sa oferi altuia sansa la viata?

Ziua Mondiala a Prematuritatii este marcata in fiecare an pe 17 noiembrie. La nivel mondial, 1 din 10 copii se naste prematur in fiecare an, in timp ce in Romania se inregistreaza 18.000 de nasteri inainte de termen. De Ziua Mondiala a Prematuritatii, stam de vorba cu Diana Gamulescu, presedintele Asociatiei Prematurilor din Romania, organizatie care marcheaza aceasta zi prin diverse campanii de constientizare si responsabilitate civica. Am aflat care sunt factorii de risc care pot duce la o nastere prematura, cum pot fi prevenite nasterile premature, care sunt nevoile din spitalele romanesti si, bineinteles, cum se implica Asociatia Prematurilor pentru a salva vieti.  

In Romania, la fiecare 30 de minute, un copil vine pe lume mai repede. Dupa zilele critice din maternitate, un prematur are nevoie de vizite permanente la medici si specialisti la intervale mai scurte decat un copil nascut la termen. Un bebelus indelung spitalizat ori prematur are nevoie de examene medicale complete pana la varsta de 12 ani. In grija pentru dezvoltarea lui normala intra mai multi specialisti precum medicul neonatolog, medicul pediatru care face examinarile medicale, psihologul care face exercitii astfel incat sa-i dezvolte capacitatile intelectuale, precum si programe de kinetoterapie, care uneori, in efortul de recuperare, pot necesita si ani de zile de terapii. Relatia cu specialistul trebuie mentinuta pe termen lung pana la maturitate, iar in Romania nu exista un centru unde copilul sa fie evaluat intr-un singur loc, de catre mai multi specialisti.

Romania, prin institutiile statului, nu a reusit din pacate sa faca prea multi pasi inainte pentru ingrijirea micutilor nascuti prematur. Asa se face ca o problema care tine de sanatatea publica contribuie, din pacate, la scaderea natalitatii, aflata deja intr-un picaj galopant.

Datele statistice arata ca Romania inregistreaza, an de an, cifre alarmante la capitolul nasterilor premature. In maternitatile din Romania se nasc inainte de termen 18.000 de copii anual. Ajunsi in spitalele de stat, medicii ajung nu de putine ori in situatia in care nu ii pot ajuta corespunzator ori din lipsa unor dotari, ori a suprasolicitarii aparaturii existente. In sectiile de terapie intensiva sunt jumatate din numarul de locuri necesar, astfel ca pentru a le da micutilor o sansa la viata, parintii sunt nevoiti sa migreze spre mediul privat, unde se lovesc de costuri foarte mari.

Diana Gamulescu este de parere ca ne lipseste viziunea si strategia, preocuparea pentru viitorul acestei tari din multe puncte de vedere, de la social si economic, pana la medical si educational. Practic, atrage atentia presedinta Asociatiei Prematurilor, copiii nostri vin pe lume intr-un sistem medical sub-dimensionat, atat din punct de vedere al personalului, cat si al numarului de paturi si incubatoare.

Cu cat varsta gestationala este mai mica, cu atat cheltuielile sunt mai mari. Potrivit Dianei Gamulescu, in Romania estimarile pornesc de la 25.000 euro pentru fiecare prematur, in timp ce in SUA cheltuielile se ridica la 250.000 de dolari pentru un prematur de 28 de zile aflat in maternitate. Discrepanta este uriasa, insa cam aici suntem.

Ea atrage atentia ca, in Romania, „eroii in scutece” nu au garantia ca vor avea acces intr-o unitate medicala care le poate salva viata. Din cauza lipsei dotarilor din spitale, medicii ajung in postura de a da la o parte un copil pentru a acorda altuia sansa la viata. O situatie inumana atat pentru cadrul medical, cat si pentru bebelusi si parintii lor.

„De aceea avem nevoie, noi ONG-urile, sa fim sustinute de companii in demersurile noastre si speram ca in decembrie, cat mai multe societati comerciale care inregistreaza profit sa redirectioneze 20% din impozit catre Asociatia Prematurilor, pentru ca noi investim in sanatatea eroilor in scutece”, declara Diana in interviul acordat HotWeek.ro, material pe care il puteti parcurge mai jos.

De precizat ca Asociatia Prematurilor dezvolta si implementeaza programe dedicate micutilor veniti pe lume prematur, parintilor si cadrelor medicale specializate in neonatologie. Asociatia Prematurilor este singurul ONG din Romania validat de autoritati pentru a derula poiecte sociale destinate familiilor cu prematuri. 

Cristiana P. Bota: Prematuritatea este una foarte ridicata la noi in tara. Cum arata cele mai recente cifre la capitolul neonatalitatii si cum stam la nivel european?

Diana Gamulescu: La nivel mondial, 1 din 10 copii se naste prematur. In Romania, anual, s-au inregistrat 18.000 de nasteri premature. Valorile se modifica de la an, la an. Astfel, in 2017, in functie de greutate si numarul de saptamani s-au nascut: – 550 copii cu greutate sub 1 kg (500 gr– 999gr); – 3.650 copii cu greutate sub 2 kg; – 12.687 copii cu greutate sub 3 kg; – 1.576 bebelusi ( intre lunile 5 si 6 de sarcina); – 2.430 bebelusi (intre lunile 6 si 7 de sarcina); – 12.168 (intre lunile 7-8 de sarcina). Datele statistice arata ca natalitatea a inregistrat 191.694 de nascuti vii din care 16.177 sunt nascuti prematuri.

Cristiana P. Bota: Care sunt principalii factori de risc care pot duce la o nastere prematura? Difera acesti factori la noi fata de vestul Europei, spre exemplu?

Diana Gamulescu: In Romania, factorii de risc sunt multipli si sunt corelati cu conditiile socio-economice in mediul rural, lipsa educatiei sexuale in scoli care a sporit numarul de sarcini la minore si nasteri premature in randul acestora, fumatul, consumul de alcool, consumul de droguri, nivelul de stres ridicat si numarul prelungit de ore de munca. Pot exista cauze medicale precum preeclampsia sau placenta abruptio (dezlipire prematura de placenta) sau trombofilia, infectii (vaginale, de tract urinar), cresterea presiunii arteriale, diabet, etc. Un alt factor de risc este sarcina cu multipleti care este mai des intalnita prin procedurile de vertilizare in vitro sau inseminare. De asemenea, prematuritatea este des intalnita la femeile care au avut si alte nasteri premature anterioare.
La nivel european, prematuritatea variaza intre 5.9% si 14.7%, in tara noastra acesta cifra osciland in jurul valorii de 9-10%.

Cristiana P. Bota: Cum pot fi evitate nasterile premature, la ce trebuie sa fie atente viitoarele mamici?

Diana Gamulescu: Cel mai important lucru pentru o viitoare mamica este sa mearga la medic, sa fie luata in evidenta de un specialist ginecolog care sa-i urmareasca sarcina, sa efectueze controale si analizele medicale recomandate si decontate, sa evite ridicarea de greutati, sa nu fumeze si sa nu consume alcool, sa evite stresul si sa acorde atentie alimentatiei echilibrate.

Cristiana P. Bota: Romania, prin institutiile statului, nu a reusit din pacate sa faca prea multi pasi inainte pentru bunul parcurs al micutilor nascuti prematur. O problema care tine de sanatatea publica pana la urma contribuie, din pacate, la scaderea natalitatii, aflata oricum intr-un picaj galopant. Ce ne lipseste, ce nu facem?

Diana Gamulescu: Ne lipseste viziunea si strategia, preocuparea pentru viitorul acestei tari din multe puncte de vedere: social, economic, medical, de invatamant. Toate aceste paliere sunt deficitare, iar copiii nostri vin pe lume intr-un sistem medical sub-dimensionat atat ca si personal, ca si numar de paturi/incubatoare, dotari etc. Circula zilele acestea un caz teribil al unui bebelus prematur care nu este primit intr-o unitate de neonatologie de grad III, adica performanta, din lipsa de locuri. Practic, acestui bebelus, statul nu-i garanteaza accesul intr-o unitate medicala care il poate salva. Aici suntem, din nefericire! Si vorbim despre un bebelus de cateve sute de grame care lupta sa traiasca. Iar noi, adultii, nu facem sau nu putem face nimic. Pentru ca este treaba statului sa investeasca in spitale, in sectii, sa angajeze personal, sa doteze spitalele. Dar de fapt ONG-urile sunt cele care substituie ce nu face statul. Ca si noi, Asociatia Prematurilor, dealtfel. Si ca noi mai sunt si persoane fizice sau alte orgnizatii care se implica in locul statului. Ce copil sa fie dat la o parte ca sa ii acorzi altuia sansa la viata? Va dati seama in ce situatie este pus un medic? Este inuman. Atat pentru cadrul medical, cat si pentru eroii in scutece sau parintii acestora. Ti se zbarleste pielea si te apuca furia.

Cristiana P. Bota: Care sunt nevoile din spitale la acest capitol?

Diana Gamulescu: Nici nu stiu de unde sa incep. Am enumerat mai sus, partial, insa as adauga ca pe langa investitiile in sectiile de neonatologie, in sporirea personalului care deserveste aceasta ramura medicala, sa existe programe comune cu ONG-urile de imbunatatire a calitatii serviciilor medicale prin implicarea parintilor in ingrijirea prematurului indelung spitalizat, prin aplicarea terapie kangaroo care, prin colaborarea dintre medic si parinte si imbunatatirea comunicarii dintre acestia, aplicarea de terapii alternative. Dar pentru ca aceste lucruri sa fie posibile este nevoie de spatiu, timp, investitii financiare si de bunavointa. Parintele unui prematur nu este vizitator. El este parinte si are drepturi si are nevoie de un spatiu decent in care sa-si petreca saptamani si luni de zile alaturi de bebelusul sau prematur. Are nevoie de rooming in pentru a ramane in contact fizic si emotional cu puiul sau de om. Am aflat de la d-na Prof. Stoicescu si dl Dr Craciun ca in America, un prematur de 28 de zile costa in maternitate aproximativ 250.000 de dolari. Cu cat varsta gestationala este mai mica, cu atat cheltuielile sunt mai mari. In Romania, estimarile pornesc de la 25.000 euro/prematur. Discrepanta este uriasa. Cam aici suntem. De aceea avem nevoie, noi ONG-urile, sa fim sustinute de companii in demersurile noastre si speram ca in decembrie, cat mai multe societati comerciale care inregistreaza profit sa redirectioneze 20% din impozit catre Asociatia Prematurilor, pentru ca noi investim in sanatatea eroilor in scutece.

Cristiana P. Bota: Diana, conduci o asociatie care dezvolta programe dedicate micutilor veniti pe lume prematur, parintilor si cadrelor medicale specializate in neonatologie. Mai stiu ca Asociatia Prematurilor este singurul ONG din Romania validat de autoritati pentru a derula poiecte sociale destinate familiilor cu prematuri. Vorbeste-mi, te rog, despre munca voastra, despre proiectele in care va implicati cu atata suflet.

Diana Gamulescu: O sa fie foarte dificil sa sintetiz activitatea noastra, dar ma voi stradui. Chiar cum doua zile am sarbatorit cele 428 de zile de fapte bune care au avut impact pentru 1.000 de beneficiari la Centrul de Excelenta in Prematuritate si in maternitati in ultimul an.

Usa centrului a fost deschisa de peste 500 de persoane care au beneficiat GRATUIT de: – evaluari ale limbajului si a comunicarii (tulburari de limbaj, intarzieri in dezvoltarea generala a limbajului etc.); – evaluari ale motricitatii fine si grosiera (afectiuni neurologice); – evaluari ale comportamentului si a afectivitatii, a integrarii sociale, a dezvoltarii proceselor cognitive; – evaluari posttraumatice de prematuritate; – evaluari de dupa externare realizate de un medic neonatolog.

De asemenea, derulam programe si oferim gratuit maternitatilor servicii care sa asigure sprijin prematurilor prin stimulare precoce in terapie intensiva neonatala, pentru familiile acestora pentru care organizam ateliere de parenting si suport emotional, dar si pentru cadrele medicale pentru care sustinem ateliere de comunicare asertiva, stimulare oro-faciala pentru bebelusi. Continuam si in acest an donatiile cu fotolii ergonomice care sa faciliteze mamelor terapia Kangaroo Care. Acest program nu era posibil daca nu existau donatori generosi si ei parinti de prematuri. Iubesc aceasta comunitate de parinti care isi uneste fortele pentru un ideal comun: sustinerea prematurilor.

Cristiana P. Bota: Anul acesta, cum marcati Ziua Internationala a Prematurilor?

Diana Gamulescu: Anual, marcam aceasta zi prin diverse campanii de constientizare si responsabilitate civica. Anuntam din timp pe pagina noastra de facebook https://www.facebook.com/asociatiaprematurilor/ cum se pot alatura cauzei si incercam sa mobilizam cat ai multi oamnei sa se implice alaturi de noi. Pentru sunt multe de facut. Si toate implica nu doar voluntariat, ci si fonduri. Anul acesta, Asociatia Prematurilor a celebrat Ziua Mondiala a Prematuritatii la Centrul de Excelenta in Prematuritate – primul centru multidisciplinar de evaluare gratuita din Romania a copiilor prematuri si a copiilor cu dificultati la nastere.

Cristiana P. Bota: Un mesaj de Ziua Internationala a Prematurilor?

Diana Gamulescu: Pretuieste fiecare secunda! Fii bun, fa bine! Iar pentru cei care au nevoie de noi, ii asteptam sa ne contacteze sau sa ne viziteze.

Stiri pe aceeasi tema

Cum se procedeaza in caz de deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus. Protocolul prevede reguli stricte pentru firmele de pompe funebre si la inmormantari

Cristiana Petrariu Bota

EXTRAGERI LOTO 21 NOIEMBRIE 2013: NOI REPORTURI LA 6 DIN 49, 5 DIN 40 SI JOKER

Bogdan

Site-ul immimvest.ro este functional, inscrierile online se vor desfasura in sesiune continua pana la sfarsitul anului 2020. Principiul de aprobare a finantarilor nu este primul venit – primul servit

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult