Ziua Nationala de lupta impotriva Infertilitatii, marcata pe 29 noiembrie. Ce trebuie sa stie cuplurile despre FIV
Social

Ziua Nationala de lupta impotriva Infertilitatii, marcata pe 29 noiembrie. Ce trebuie sa stie cuplurile despre FIV

Ziua Nationala de lupta impotriva Infertilitatii este marcata in Romania pe 29 noiembrie. Aproximativ 15% din populatia de varsta reproductiva din Romania se confrunta cu infertilitatea. Practic, un cuplu din patru este afectat de infertilitate si, in acest caz, conceperea unui copil poate fi un travaliu care se intinde pe ani buni. Cuplurile infertile trebuie sa stie ca timpul este cel mai pretios bun pe care il au, astfel ca nu trebuie sa lase acest proces pe ultima suta de metri.

Exista o multitudine de factori care pot duce la infertilitate. Pe de o parte, este vorba de afectiuni medicale precum: infectiile vaginale, endometritele, patologia tubara, lipsa ovulatiei, endometrioza, patologia masculina – lipsa spermatozoizilor, numarul redus de spermatozoizi, spermatozoizi cu mobilitate sau structura afectata -, pe de alta parte, sunt si cauze legate de modul de viata, alimentatie, stres, expunerea la radiatii sau la o serie de substante toxice.

De regula, se recomanda inceperea investigatiilor dupa 12 luni de contact sexual neprotejat pentru cuplurile sub 35 de ani sau dupa 6 luni, in cazul cuplurilor de peste 35 de ani. Deoarece femeile amana sarcina, conceptia se realizeaza mai greu la varsta de 35-40 sau dupa 40 de ani.

Iti recomandam: Infertilitatea, incotro? Interviu cu europarlamentarul Norica Nicolai: Lucrurile se misca, dar cu viteza din Romania. In Europa de Vest, asigurarea medicala acopera intre 3 si 6 tratamente FIV

Prima consultatie poate fi in multe cazuri dificila sau derutanta. Cuplurile nu trebuie sa uite ca personalul centrului medical la care au apelat este acolo pentru a ajuta si a raspunde la toate intrebarile sau nelamuririle. Este important ca pacientii sa se simta bine informati si confortabili cu echipa medicala si cu tratamentul recomandat.

Rata de succes a unui ciclu FIV
Clinicile de reproducere asistata pot atinge rate ridicate de succes in FIV. Cu toate acestea, rata de sarcina depinde de mai multi factori, inclusiv cauza de infertilitate, varsta si stilul de viata a cuplului. Ca un reper general, daca varsta femeii este sub 30 de ani, sansa de a concepe este de 40%, pentru fiecare ciclu FIV. In schimb, rata de sarcina este redusa la aproximativ 18%, la varsta de 40 de ani.

Cand incepe sa scada semnificativ fertilitatea feminina?
Fertilitatea incepe sa scada semnificativ incepand cu varsta de 35 de ani. Scaderea numarului de ovocite este un aspect, dar la fel de importanta este si scaderea calitatii acestora.

Fertilitatea barbatilor poate scadea in functie de varsta
Spre deosebire de femei care se nasc cu un numar fix de ovocite, la barbati procesul de formare a spermatozoizilor este unul continuu. Cu toate acestea, odata cu inaintarea in varsta, calitatea materialului genetic din spermatozoizi se deterioreaza. inafara de varsta femeii, al doilea factor ca importanta care influenteaza sansa de a obtine o sarcina, este infertilitatea masculina. Problemele care pot aparea includ degradarea ADN-ului spermatozoizilor, forme (morfologie) anormala, concentratie si motilitate scazute. Acest fapt devine mai frecvent la barbatii de peste 50 de ani. La barbatii peste 50 ani, exista, de asemenea, riscul transmiterii unor boli genetice (monogenice).

Costul unei proceduri FIV
Costul procedurii FIV este mai accesibil in Romania, insa diferenta nu este semnificativa fata de tarile europene. Un ciclu de tratament FIV costa aproximativ 3.000 – 4.000 de euro. Cu toate acestea, costul poate varia cu cateva sute de euro, in functie de clinica si de tipul de procedura.

Costul fizic si emotional
Multe femei descriu experienta procedurii FIV ca fiind una extrem de solicitanta. Efectele adverse pot include dureri de cap, oboseala, balonare si schimbarea permanenta a starii de spirit. Multe persoane descriu experienta ca fiind una stresanta, asta si din cauza nerabdarii cu care asteapta rezultatul. Clinicile furnizeaza consilieri special instruiti pentru a ajuta cuplurile din punct de vedere emotional si pentru a discuta impreuna toate aspectele legate de FIV.

Exista doua tipuri majore de protocoale de stimulare in terapia FIV
Un ciclu mai scurt, cunoscut sub numele de ciclu antagonist, care dureaza aproximativ doua saptamani, in care tratamentul incepe in prima zi a menstruatiei; celalat tip, mai frecvent utilizat este ciclul agonist, care dureaza aproximativ trei-patru saptamani, in care etapa de inhibare hormonala incepe in ziua a 21-a a ciclului menstrual anterior. Pacientele trebuie sa astepte inca doua saptamani dupa embriotransfer pana la testul de sarcina din sange (beta-hCG).

Se poate pacali varsta cronologica?
Fertilitatea feminina este maxima intre 20-30 de ani. Expertii din intreaga lume incearca sa perfectioneze procedeul de crioprezervare a ovocitelor, fapt care ar permite unei femei sa aiba un copil la o data ulterioara, cand in mod normal fertilitatea ei ar fi in declin. Pana in prezent, acest procedeu de congelare a ovocitelor se afla intr-un stadiu experimental si este oferit in special femeilor aflate pe punctul de a fi supuse chimioterapiei sau altor proceduri medicale care au un impact negativ asupra fertilitatii viitoare.

Cresterea varstei de maternitate
Schimbarile sociale afecteaza semnificativ cuplurile si din ce in ce mai multe dintre acestea decid sa aiba copii la o varsta mai inaintata, ceea ce face ca tot mai multe cupluri sa necesite proceduri de FIV. Cu toate acestea, nu exista nici o dovada care sa sugereze ca femeile amana in mod deliberat o sarcina, pentru ca se pot baza pe reproducerea asistata. Ele doar asteapta sa-l intalneasca pe „Dl. Potrivit” sau sa aiba potentialul financiar necesar cresterii copiilor.

Pericole
Fertizarea in vitro este folosita de peste 30 de ani. Este o procedura sigura, fara riscuri pe termen lung pentru mama sau copil. Cea mai grava problema medicala este sindromul de hiperstimulare ovariana (SHSO) care afecteaza 1% din femei. Sindromul apare atunci cand organismul femeii reactioneaza mai mult decat ar trebui la tratamentul hormonal si produce prea multe ovocite. in present, se utilizeaza doze mai mici de medicamente, ceea ce face ca sindromul sa apara mai rar. In plus, specialistii pot anticipa ce paciente au risc de hiperstimulare, fiind pregatiti sa recunoasca si sa gestioneze corect simptomele.

Procedura FIV nu ofera nicio garantie
Tehnica FIV este foarte eficienta si combate multe dintre cauzele de infertilitate, cum ar fi infertilitatea masculina, obstructiile tubare sau ovarul micropolichistic. Cu toate acestea, nu ofera nicio garantie. De fapt, se estimeaza ca jumatate din cuplurile care apeleaza la FIV nu vor avea sanse de reusita. Este foarte importanta consilierea oferita de specialistii clinicilor, care ajuta cuplurile sa accepte situatia si sa opreasca tratamentul.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti citi si pe FacebookTwitter sau Google Plus.  

Articole asemănătoare

Raed Arafat: Am observat in ultimele zile din nou o crestere, asta inseamna ca vom continua sa avem probleme

Lucy Ionesco

Dosarul votului din DIASPORA se afla in acelasi stadiu de urmarire a faptelor

Lucy Ionesco

Decizie definitiva in cazul lui Darius Valcov: inca 30 de zile in arest preventiv

Corina Alexandru