Sport

Performanțe remarcabile la Campionatul Mondial FMBB 2024 Mondioring, Italia

Campionatul Mondial al Ciobăneștilor Belgieni FMBB s-a desfășurat în Italia, atrăgând cei mai talentați câini din rasa Ciobanesc Belgian și handleri din întreaga lume pentru a-și demonstra abilitățile și devotamentul în fața unei audiențe internaționale. Acest eveniment, organizat de Federația Mondială a Ciobăneștilor Belgieni (FMBB), a fost un punct culminant în calendarul sportului canin, oferind o platformă pentru competiție, camaraderie și schimb de experiențe.

Ciobăneștii belgieni, recunoscuți pentru inteligența, agilitatea și loialitatea lor, au impresionat cu abilitățile lor remarcabile în discipline precum IGP, Mondioring, Obedience, Agility, Herding, Rescue, Canicross și Bikejoring, cât și în competițiile de frumusețe.

România a fost reprezentată la acest prestigios eveniment de către echipa CCBO, care a adus cu sine un entuziasm contagios și un nivel extraordinar de pregătire. CCBO România (Clubul Ciobanesc Belgieni si Olandezi ) este una dintre organizațiile de top din domeniul chinologiei din România, având o prezență activă și influentă în comunitatea chinologică. CCBO România a fost înființat pentru prima dată în 2018, la Oradea, ca un club dedicat Ciobanescului Belgian si Olandez, promovării și dezvoltării sporturilor canine, dresajului și îngrijirii câinilor. De-a lungul anilor, clubul și-a consolidat poziția în comunitatea chinologică și a devenit un punct de referință pentru pasionații de chinologie din întreaga țară.

Echipa României a concurat în disciplina Mondioring, una dintre cele mai exigente și spectaculoase probe din competiția FMBB

Mondioringul testează câinii în trei domenii esențiale: disciplina, agilitatea și abilitățile de protecție, cerând execuția unor comenzi complexe, sărituri peste obstacole și atacuri/apărări controlate în scenarii complexe. Această competiție evaluază nu doar forța și agilitatea, ci și inteligența și discernământul în evaluarea amenințărilor.

Echipa României pentru această disciplină a inclus câini și dresori de top:

  • Categoria 1: Tudor-Tim Ionescu și Malinois-ul său, Butelie W. Ringstar, în vârstă de 5 ani, membri ai CCBO;
  • Categoria 2: Robert Caraman, cu peste 30 de ani de experiență în dresajul canin, alături de Ottlinger’s Mork, un Malinois de 5 ani, membri ai CCBO;.
  • Categoria 3: Alexandru Bondar cu T-Rara of Braveheart Oradinum, Malinois, membri ai CCBO; Olena Lakoshko cu Urumi of Braveheart Oradinum si Sergey Bykov cu Black Drive Fire.
  • Înainte de a detalia rezultatele remarcabile ale echipei, este important să menționăm contribuțiile esențiale ale Asociației Chinologice Române și ale președintelui său, Cristian Ștefănescu, care au sprijinit și facilitat participarea echipei CCBO la acest eveniment de anvergură mondială.

În cadrul competiției, reprezentanții României au făcut o impresie deosebită. Tudor-Tim Ionescu și partenerul său canin, Butelie, au avut o prestanță excelentă în cadrul primei lor participări la un eveniment mondial. Robert Caraman și Mork au obținut titlul de vicecampion mondial FMBB Mondioring Categoria 2, demonstrând o perfecțiune și o determinare remarcabile. De asemenea, Sergey și Black au avut o debut impresionant la Categoria 3, iar Olena și Urumi au reușit să își depășească limitele, obținând un rezultat excepțional.

Echipa CCBO a reușit să obțină un rezultat istoric în competiția pe echipe, clasându-se pe locul 5, cu o medie de peste 300 de puncte. Acest succes remarcabil marchează o realizare semnificativă pentru sportul Mondioring din România și confirmă nivelul înalt de pregătire și dedicație al membrilor echipei.

În spatele acestor succese se află pasiunea și angajamentul inegalabil al dresorilor și al câinilor lor, dar și susținerea și îndrumarea lui Alexandru Bondar. Acesta este o personalitate remarcabilă în lumea dresajului canin și a arbitrajului, cu o vastă experiență și expertiză în creșterea și pregătirea câinilor, în special a ciobăneștilor belgieni Malinois. Pasiunea lui Alexandru pentru câini s-a născut încă din copilărie și a evoluat într-un adevărat stil de viață și o carieră dedicată acestor animale minunate. Cu o experiență de peste 20 de ani în creșterea și dresajul câinilor, el este recunoscut pentru abilitățile sale remarcabile și pentru rezultatele deosebite obținute în competițiile naționale și internaționale. Alexandru Bondar s-a specializat în creșterea, dresajul și pregătirea ciobăneștilor belgieni Malinois, una dintre cele mai apreciate rase canine pentru inteligența, agilitatea și loialitatea lor. Cu o înțelegere profundă a temperamentului și nevoilor acestei rase, el a obținut numeroase premii și recunoașteri în competițiile chinologice. Pe lângă activitatea sa ca dresor, Alexandru Bondar este cunoscut și pentru implicarea sa în promovarea și dezvoltarea comunității chinologice din România. El organizează evenimente, seminarii și workshop-uri pentru pasionații de câini, contribuind la îmbunătățirea nivelului de cunoștințe și abilități în domeniul dresajului canin. Prin participarea sa la competiții internaționale și prin organizarea de evenimente de calitate la nivel național, Alexandru Bondar contribuie la promovarea României în lumea chinologică și la consolidarea reputației țării ca un centru important al sporturilor canine și dresajului de înaltă performanță.

Campionatul Mondial al Ciobăneștilor Belgieni FMBB 2024 Italia a fost o celebrare a excelenței și devotamentului în lumea sportului canin. Performanțele extraordinare ale echipei CCBO și rezultatele impresionante obținute demonstrează încă o dată talentul și determinarea handlerilor și câinilor lor, consolidând poziția României în elita mondială a sportului canin.

Articole asemănătoare

Tragere la sorti Rolland Garros 2018: Cu cine joaca Halep, Ana Bogdan, Begu, Cirstea si Buzarnescu

Ioana Badulescu

Laurentiu Reghecampf, antrenor la Steaua doua sezoane si jumatate

Lucy Ionesco

Ana Bogdan s-a calificat in optimile de finala ale turneului de tenis de la Hua Hin (Thailanda)

Delia Ion