Alimente
Breaking NewsEconomie

Ministrul Finanțelor, precizări despre ieftinirea alimentelor

Ieftinirea alimentelor trebuie să apară pe tot lanțul, de la procesator până la vânzătorul final, spune ministrul Finanţelor, Marcel Boloş. După trei luni de la intrarea în vigoare a măsurii de ieftinire a alimentelor, se va analiza impactul pe piata şi se vor lua noi decizii. 

Românii aşteaptă din partea Guvernului măsuri care să ducă la ieftinirea alimentelor, în condiţiile în care a avut loc o creştere a preşurilor la produsele alimentare – şi în general a tuturor preţurilor – în perioada de criză, a spus Boloș într-o conferință de presă.

Proiectul de ieftinire a alimentelor, elaborat de Ministerul Agriculturii, aflat în dezbatere publică, a fost discutat în coaliţie. „El are ca obiectiv final ieftinirea preţurilor la produselor alimentare prin plafonarea marjelor de adaosul comercial la nivel de procesator cu 20%, la nivel de distribuitor cu 5% şi la nivel de vânzător final de asemenea cu 20%,”, a spus ministrul.

„Este proiectul mult aşteptat de către toţi românii şi care urmează să fie implementa pe o perioadă de trei luni de zile şi sunt aşteptate ieftiniri considerabile a prețului la aceste produse alimentare”, a explicat Boloş.

„Aici trebuie să fim atenţi ca această ieftinire să apară pe tot lanţul, de la procesator până la vânzătorul final şi distribuitor, şi să poată să fie implementat aşa cum a fost susţinut de ministerul Agriculturii și lista care deja o avem anexată la proiectul de ordonanță cuprinde produse alimentare de bază pe care le folosesc toți românii”, a adăugat el.

După trei luni de la intrarea în vigoare a măsurii se va analiza impactul acesteia şi se vor lua deciziile următoare.

„Acuma este de văzut dacă după cele trei luni de zile, dacă prețurile s-au ieftinit, dacă prețurile au rămas tot la fel. O măsură care în alte state ale Uniunii Europene au produs și au avut efecte pe anumite categorii de riscuri. Este prematur să discutăm continuarea. Eu spun că trebuie să vedem modul în care va produce efecte și în funcție de asta să luăm pe mai departe măsurile corespunzătoare continuării. Dacă prețurile scad și în piață se vede la raft o scădere a prețurilor, este limpede că această măsură este în folosul românilor și trebuie continuată”, a explicat Boloș.

Articole asemănătoare

Declaratia nefinanciara devine obligatorie de la 1 ianuarie 2017

Lucy Ionesco

Serviciul de Permise Auto va scapa de cozi prin program prelungit cu publicul si pasapoarte eliberate la mall

Lucy Ionesco

Romania expulzeaza un diplomat rus in semn de solidaritate cu Marea Britanie in cazul Serghei Skripal

Ioana Badulescu